Zet kroongetuige in om zaak open te breken

Zet kroongetuige in om zaak open te breken

Door Jeroen Recourt op 24 januari 2013 Delen  

Er zijn rechtszaken die altijd onopgelost blijven. Sommige zaken zijn enkel met een kroongetuige open te breken. Daarom wil de Partij van de Arbeid de regels voor het inzetten van kroongetuigen zo verbeteren dat we zeer ernstige misdrijven beter kunnen vervolgen en de echt grote boeven achter de tralies krijgen. Zo moet het mogelijk worden om kroongetuigen voor een korte periode en onder strenge voorwaarden in te zetten als criminele burgerinfiltrant.

In ruil voor bewijsmateriaal kan de kroongetuige rekenen op immuniteit. Van belang is dat voor aanvang van de strafzitting duidelijk bestaat over het bewijs dat de kroongetuige levert, de betrouwbaarheid daarvan en de deal die daartegenover staat. Duidelijkheid vooraf voorkomt ‘gedoe’ bij de rechter en vergroot de kans op succes.

De inzet van een kroongetuige moet aan strenge voorwaarden zijn gebonden. De fouten en gevaren die door de commissie-Van Traa zijn benoemd zijn nog steeds actueel en mogen niet worden vergeten. Zo mag de inzet maar van korte duur zijn. Er moet ook extra bewijs zijn dat niet door de kroongetuige is geleverd. En de toestemming voor de inzet moet op het hoogste niveau worden gegeven, nadat vaststaat dat een zaak niet op een andere manier kan worden opgelost.

Als een hele grote zaak wordt opgelost door het laten lopen van één boef die de veroordeling van de grote jongens mogelijk heeft gemaakt, dan is dat goed. De winst van de duidelijkheid voor slachtoffer en het oprollen van de hele criminele organisatie is voor mij groter dan het onrecht dat die ene crimineel vrijuit gaat. Met het oplossen van zaken die muurvast zitten doen we de samenleving namelijk recht.