Zeker zijn van hulp bij nood

Zeker zijn van hulp bij nood

Door Kirsten van den Hul op 6 februari 2019 Delen  

Ten minste 29 kinderen en pasgeboren baby’s die op de vlucht waren voor het geweld in en rondom Syrië, zijn de afgelopen weken overleden.

De kou en barre omstandigheden in het opvangkamp Al Hol in Noord Syrië werden hen fataal. Er is te weinig eten en drinken en nauwelijks veilig onderdak.  Ook in andere kampen in Syrië zijn inmiddels kinderen door de kou bezweken.

Tekorten aan eten, drinken, medicijnen, dekens en warme kleding nemen verder toe.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) lopen vele tienduizenden mensen in Syrische kampen op dit moment acuut risico. Internationale hulporganisaties krijgen ondertussen nauwelijks toegang tot de opvangkampen. Waardoor de tekorten aan eten, drinken, medicijnen, dekens en warme kleding nog verder toenemen.

Ik heb het kabinet opgeroepen om intensiever samen te werken met internationale hulporganisaties die weten wat er speelt.

Dit kabinet zet in op ‘perspectiefvolle opvang’  in de regio als oplossing van de vluchtelingencrisis. Maar wat komt daarvan terecht, als keer op keer blijkt dat zelfs kinderen moeten vechten om te overleven? Welk perspectief kun je bieden, als kinderen doodvriezen van de kou?  Zolang we geen grip hebben op wat er echt in deze kampen gebeurt, blijven we achter de verschrikkelijke feiten aanlopen. Daarom heb ik het kabinet opgeroepen om meer te doen. Om intensiever samen te werken met internationale hulporganisaties die weten wat er speelt. Om samen te zorgen dat er gauw hulp komt voor mensen in nood.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid