Woningmarkt weer gezond maken

Woningmarkt weer gezond maken

Door Jacques Monasch op 12 april 2013 Delen  

Het eindrapport van de tijdelijke commissie Huizenprijzen van de Tweede Kamer vormt het definitieve bewijs dat de woningmarkt weer gezond moet worden gemaakt. Het onderzoek laat zien dat het algemene belang van voldoende en betaalbare huizen in de afgelopen decennia naar de achtergrond is verdwenen.

Centraal stond het maximaliseren van de opbrengsten voor projectontwikkelaars, banken, gemeenten en bouwers. Te lang heeft de politiek het taboe op de beperking van de hypotheekrente aftrek in stand gehouden en is er onvoldoende gebouwd om aan de vraag van burgers tegemoet te komen. De kopers, de huurders en de belastingbetaler betaalden de rekening voor de te hoge prijzen van koop- en huurwoningen.

De Partij van de Arbeid dringt daarom al jaren op het hervormen van de woningmarkt en het terugbrengen van de hypotheekrentaftrek naar zijn oorspronkelijke doel: het stimuleren van eigen woningbezit. We zijn blij dat dit kabinet de noodzakelijke stappen durft te nemen om de woningmarkt weer gezond te maken. Daardoor kunnen we met vertrouwen naar de toekomst kijken.