Woekerrente bij SP en VVD

Woekerrente bij SP en VVD

Door Ed Groot op 28 augustus 2012 Delen  

Terecht wordt de laatste tijd steen en been geklaagd over de woekerrente die banken in rekening brengen. Terwijl de banken zo ongeveer gratis geld kunnen ophalen bij de Europese Centrale Bank en trouwe spaarders worden afgescheept met een fooi, betalen huizenkopers zo’n 5% rente en kleine bedrijven als ze pech hebben nog meer. Kassa. Ze mogen al blij zijn dat ze krediet krijgen, lijkt de gedachte. Maar als het aan de VVD en de SP ligt krijgen de banken gezelschap van de belastingdienst. Want wat is het geval?

Beide partijen willen de zogenoemde ‘heffings- en invorderingsrente’ fors verhogen. Dat is de rente die de belastingdienst in rekening brengt over belastingaanslagen voor burgers en bedrijven. De maatregel komt uit de koker van ambtelijk Financiën. Voorstel is om die rente te verhogen naar 5% en om de teller al te laten lopen vanaf 1 april, het moment dat de belastingaangifte de deur uit moet. Bij elkaar levert dat zo’n 200 miljoen euro op in 2017.

De SP wil deze maatregel volledig doorvoeren. De VVD doet het voor de helft, 100 miljoen. Mooie boel. Want in de tijd dat de belastingdienst nog bezig is met de behandeling van uw aangifte, betaalt u alvast rente daarover en niet zo’n beetje ook. Nog mooier, althans voor SP en VVD, is dat het Centraal Planbureau deze maatregel inboekt als een ‘ombuiging’, een bezuiniging op de collectieve uitgaven. U en ik weten wel beter. Dit is toch echt een doodgewone lastenverzwaring.

Delen: