Wietpas is schijnoplossing

Wietpas is schijnoplossing

Door Lea Bouwmeester op 3 december 2010 Delen  

Afgelopen week kwamen er verontrustende berichten naar buiten over geweldsincidenten in Eindhoven als gevolg van illegale drugsteelt en handel. De PvdA wil dat dit met kracht wordt bestreden door de teelt te reguleren en met meer agenten vervolgens korte metten te maken met overige illegale teelt. Als oplossing biedt Opstelten echter de wietpas. Klinkt mooi, maar werkt niet.

We moeten eerst de kraan dichtdraaien, voordat we gaan dweilen. Oorzaak van illegale thuisteelt is dat wiet wel mag worden verkocht, maar niet ingekocht. Daardoor vindt teelt en handel van wiet in de illegaliteit plaats. Als we dit willen doorbreken moet de noodzaak van illegale teelt worden doorbroken, door het te reguleren en controleren. Pas dan kan overige illegale teelt effectief worden bestreden.

Als oplossing biedt Opstelten echter de wietpas. Alleen coffeeshopbezoekers die een pas hebben mogen de shop in. Klinkt mooi, maar werkt niet. In eerste instantie omdat de wietpas juridisch gezien niet mogelijk is. Daarnaast omdat dit zicht richt op bezoekers aan de voordeur, terwijl de problemen in Eindhoven aan de achterdeur plaatsvinden. Opstelten heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Als de Minister van Veiligheid Opstelten de problemen echt aan wil pakken, dan helpt hij Eindhoven en omgeving door de teelt te reguleren en Eindhoven meer agenten te geven om de criminelen op te sporen en berechten. Een wietpas is een schijnoplossing die het in Eindhoven en omgeving niet veiliger maakt. Hier zal de PvdA de minister in het debat van volgende week toe oproepen.