Wet invoering extra geboorteverlof

Wet invoering extra geboorteverlof

Door Gijs van Dijk op 26 september 2018 Delen  

De komst van je kind is een van de mooiste gebeurtenissen in je leven. Daar wil je graag samen met je partner volledig van genieten. Samen de eerste weken je kind verzorgen en wennen aan het nieuwe leven. Nu zijn er slechts 5 dagen wettelijk geregeld om de eerste dagen na de geboorte samen door te brengen. Nederland loopt hiermee, in vergelijking metandere landen, ver achter. Dat kan natuurlijk niet. Samen zorgen voor je kind moet een wettelijk recht worden. Dat is niet alleen goed voor de ouders en kind, dat is goed voor ons allemaal. Een ontspannen samenleving met tijd voor de zorg van je kind.

Nu zijn er slechts 5 dagen wettelijk geregeld om de eerste dagen na de geboorte samen door te brengen.

Daarom zijn wij voorstander voor een uitbreiding van het geboorteverlof tot 3 maanden (verkiezingsprogramma). Het kabinet stelt de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEGvoor. Met deze wet wordt het geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof uitgebreid tot 6 weken. Dit is een mooie eerste stap!

Met deze wet wordt het geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof uitgebreid tot 6 weken. Dit is een mooie eerste stap!

We hebben wel een zorg bij deze wet. Door de vormgeving van de wet duiken mensen met een laag inkomen, bij opname van het verlof, onder het bestaansminimum. De keuze om meer tijd bij je kind te zijn mag niet van je inkomen afhangen. Onze sociale zekerheid is er voor iedereen. Daarom zal ik het kabinet vragen dit op te lossen. Ook de conciërge, de tuinman en de magazijnmedewerker moeten er zeker van kunnen zijn dat ze hun kind kunnen zien opgroeien vanaf de geboorte.

De keuze om meer tijd bij je kind te zijn mag niet van je inkomen afhangen.

De voorstellen voor een week volledig betaald vaderschapsverlof en 5 weken betaald (70%) ouderschapsverlof smaken naar meer. Ik ga er vanuit dat dit niet het eindpunt is maar een eerste stap naar langer betaald verlof voor jonge ouders. Uitbreiding van het verlof is goed voor de band tussen ouders en kind, het leidt tot een betere verdeling van de taken in huis en biedt de moeder een betere kans op de arbeidsmarkt. Op deze manier kunnen we er echt goed voor zorgen dat je als jonge ouder een band opbouwt met je kind en alle mooie momenten ook echt kan meemaken.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid