Werken aan toegankelijke samenleving

Werken aan toegankelijke samenleving

Door Otwin van Dijk op 9 oktober 2013 Delen  

Veel mensen met een beperking ervaren dagelijks dat onze samenleving nog niet overal even toegankelijk is. Alle reden dus om hier tijdens de Week van de Toegankelijkheid extra aandacht voor te vragen. En belangrijker, er wat aan te doen. Want alleen in een toegankelijke samenleving kan iedereen tot zijn recht komen.

Met je rolstoel in het openbaar vervoer? Niet altijd mogelijk. Een menukaart lezen als je slechtziend bent? Vaak niet te doen. Informatie vragen bij een balie als je doof bent? Lastig. Zelf ben ik rolstoelgebruiker en weet ik uit eigen ervaring dat er nog flink wat te verbeteren valt. We willen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Een groot goed. Maar dan moeten we dit wel mogelijk maken. Gelukkig laten goede voorbeelden zien dat dit kan.

Zo mocht ik vorige week de ‘Toegankelijks-Award’ aan het Friese Scheepvaartmuseum in Sneek uitreiken. Het museum is na een verbouwing 100 procent toegankelijk, voor iedereen. Met je rolstoel kun je in de historische panden nu overal komen. En als je doof bent is er een speciale ‘tourguide’. De museumdirecteur vond het vooral een teken van fatsoen dat iedereen het museum moest kunnen bezoeken. Het resultaat is niet alleen een toegankelijk museum, maar ook 50 procent méér bezoekers. Want bijna niemand gaat in z’n eentje naar een museum. Ook mensen met een beperking niet. Ook zij nemen familie of vrienden mee. Allemaal extra bezoekers. Een mooie kans. Niet alleen voor musea, ook voor horeca, vervoerders en vele anderen. Toegankelijkheid is dus niet alleen een kwestie van fatsoen, maar ook een mooie kans op extra inkomsten.

Een aantal jaren geleden is er door toenmalig staatssecretaris Jet Bussemaker een initiatief gestart onder de naam ‘Alles Toegankelijk’. Een landelijk samenwerkingsverband van patiëntorganisaties en ondernemingsverenigingen. Ik ben daar jaren voorzitter van geweest. De ambitie is om Nederland op een praktische manier toegankelijker te maken. Door goede voorbeelden uit te wisselen, zoals op deze website gebeurt. Ik geloof namelijk sterk in praktische stappen. Op weg naar een toegankelijke samenleving.

Dit kabinet maakt bovendien eindelijk werk van het ratificeren van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Laat dat ook een mooie aanmoediging zijn om werk te maken van een samenleving waarin mensen met een beperking een volwaardige plek hebben en mee kunnen doen. Dat vraagt wat van de overheid, maar ook van de samenleving, bedrijven en mensen met een beperking zelf. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen, vereist een toegankelijke samenleving. Een mooi doel om samen aan te werken!