Wereld te winnen tegen arbeidsuitbuiting

Wereld te winnen tegen arbeidsuitbuiting

Door Hans Spekman op 18 oktober 2012 Delen  

Elke dag is tegenwoordig wel een dag met een thema. De meeste van die dagen gaan langs mij heen, maar vandaag is het de Europese dag tegen de Mensenhandel. Bij mensenhandel denken de meeste mensen aan vrouwen die gedwongen achter de ramen zitten in Amsterdam, maar mensenhandel kent nog meer donkere kanten. Alleen moet je heel goed kijken om het te zien.

Naar schatting leven er zo’n 30.000 mensen in Nederland onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. Ze worden ver onderbetaald, werken 7 dagen in de week, zijn slecht gehuisvest en werken soms onder gevaarlijke omstandigheden.

Onder andere in de landbouw zijn de afgelopen jaren veel zaken aan het licht gekomen. En juist die landbouw blijft maar beweren dat het niet anders kan en anders hun producten op het land zullen wegrotten.

Henk Kamp heeft daar een dappere poging voor gedaan om dat in het vorige kabinet ongedaan te maken. Streng voor werkgevers en werknemers. Hij heeft in weerzin van een enorme landbouwlobby een forse aanpak van fraude van arbeidswetgeving aangekondigd, hogere boetes voor bedrijven die zich schuldig maken aan illegale arbeid en onderbetaling. En aan de andere kant moeten mensen die van een uitkering moeten rondkomen, maar wel kunnen werken, ook in deze branche aan de bak.

De Partij van de Arbeid heeft dit voorstel in de Kamer toen gesteund, terwijl veel andere partijen toen door de bocht gingen voor de landbouwlobby. En het is hoog tijd dat de werkgevers doorkrijgen dat je niet voor een appel en een ei op de eerste rang kan zitten. Dit is ook valse concurrentie voor werkgevers die alles netjes en menswaardig doen.

Op deze Europese dag tegen de Mensenhandel blijkt dat er nog een wereld te winnen valt tegen arbeidsuitbuiting. Want juist als PvdA zijn wij het aan ons verleden verplicht dat er in ons land geen mensen hoeven te werken onder mensonterende omstandigheden.

Delen: