Welzijn op Bonaire

Welzijn op Bonaire

Welzijn op Bonaire
Foto Flickr / PvdA

Door Roelof van Laar op 14 januari 2015 Delen  

Ik wil dat de regering meer gaat investeren in het welzijn van Bonairianen: het verbeteren van woningen en wegen, het bestrijden van armoede en investeren in de toekomst van kinderen. En minder in dure overheidsgebouwen. Dat vroeg ik van minister Plasterk en gelukkig zegde hij dat ook toe.

Vorige week was ik in een delegatie van de Eerste en Tweede Kamer op bezoek in het Caribisch gebied. Vooral de twee dagen op Bonaire maakten indruk. De onvrede over het functioneren van het eilandsbestuur en de Rijksoverheid was groot en lijkt hard te groeien. We konden ook zien dat dat, in ieder geval deels, terecht was. Er wordt te weinig vooruitgang geboekt en de armoede blijft onverminderd groot. Hopelijk verandert dit als de nieuwe meerjarenplannen worden uitgevoerd, maar dan nog zal het jaren duren voordat die vooruitgang voor iedereen voldoende merkbaar is.

Ik vroeg de minister om zich te focussen op vooruitgang van de punten die er voor Bonaire echt toe doen en om dat ook van de ambtenaren te vragen. Op weg naar het vliegveld zag ik een nieuwe brandweerkazerne in aanbouw. Bovendien wordt de opgeknapte gevangenis gesloopt, omdat er alweer een nieuwe in aanbouw is. Zo zet het Rijk veel dure gebouwen neer, zonder echte vooruitgang voor Bonairianen te boeken. Ik hoorde ook over de plannen voor een nieuw hoofdkantoor voor de rijksdienst. Dat zou een nieuwe steen des aanstoots zijn, midden in het centrum van Kralendijk. Het zal de onvrede alleen maar voeden.

Ik vroeg de minister daarom te stoppen met het laten bouwen van overheidsgebouwen, en zijn tijd en energie te steken in vooruitgang voor mensen. Deze vooruitgang kan worden gerealiseerd door betere huizen en goede wegen te bouwen, de armoede effectief aan te pakken en de toekomst voor kinderen van Bonaire te verbeteren. Gelukkig was de minister daartoe bereid. Sociale vooruitgang staat ook voor hem voorop!