Welvaart eerlijk delen

Welvaart eerlijk delen

Door Mei Li Vos op 11 oktober 2012 Delen  

Ik ben weer teruggekeerd in de Tweede Kamer en ga over de portefeuille ‘Economisch Beleid’. Deze portefeuille past bij mij, omdat ik in diepste wezen een Chinees ben: nering drijven, nieuwsgierig zijn, hard werken en risico’s nemen. Dat kenmerkt veel ondernemers. Ik vind dat leuke eigenschappen. Daarnaast vind ik het leuk om aan de kant van de ‘koek groter maken’ te zitten. Een interview.

Hoe goed was jij op school in economie?
Op mijn eindlijst van de middelbare school had ik een 7. Ik vond het maar zozo, maar dat lag wellicht ook aan de docent. Ook op de Universiteit vond ik het bijvak economie niet bijster interessant. Dat veranderde toen ik een vakbond voor outsiders had opgericht. Ineens werden verdelingsvraagstukken, marktwerking, arbeidsmarktwerking en ondernemerschap interessant. Ik zal nooit een macro-econoom worden, maar de economische context kennen is een waar genot.

Je hebt gestudeerd en gewerkt aan de Universiteit van Amsterdam. Wat kan Den Haag leren van Amsterdam?
Dat in chaos soms best originele denkers kunnen floreren…

Wat wil je als Kamerlid bereiken?
Dat heeft veel te maken met de kernopdracht voor sociaaldemocraten: een eerlijke verdeling van onze welvaart. Ik hoop eraan bij te dragen dat de ondernemers in Nederland makkelijk en met alle creativiteit die ze hebben hun bedrijven kunnen laten groeien. Het mooist zou zijn als we groene groei kunnen realiseren. We moeten immers groeien en innoveren om de welvaart voor onze ouderen nu, maar ook voor onze kleinkinderen later op peil te houden.

Wat is je beste eigenschap?
Relativeringsvermogen.

Wat kunnen anderen binnen de politiek van jou leren?
Hoe je politiek bedrijven leuk houdt en hoe je niet cynisch hoeft te worden. Dat gevaar ligt namelijk op de loer in deze omgeving.

Wat wil je zelf graag leren als Kamerlid?
Altijd weer wat nieuws. Het leuke van Kamerlid zijn is dat je je af en toe in nieuwe onderwerpen moet verdiepen. Dat vind ik vreselijk leuk. Binnen een paar maanden ineens alles weten van, noem eens wat, hoe veiligheidschips in bankpassen wel en niet werken of wat de geschiedenis van sommige sociale zekerheidswetten is.

Wat maakt jou een PvdA’er in hart en nieren?
Ik word erg blij van verhalen over vooruitgang, hoe mensen vanuit een rottige uitgangspositie het beter hebben gekregen. Vaak ook samen met anderen. Je moet veel alleen doen, maar je kunt niet zonder de steun van anderen, waaronder soms de overheid.

Waar word je blij van?
Als ik mensen zie, jong of oud, die gelukkig met elkaar zijn. Ik word ook blij van zomaar vriendelijke woorden of een glimlach op straat.

Waar kan je je boos over maken?
Ongeïnteresseerd en asociaal gedrag.

Wat doe je het liefst op een vrij dagje?
Met mijn vriend en kind spontaan bij andere vrienden langsgaan. Kijken of ze thuis zijn en dan een beetje wijntjes drinken en ouwehoeren.

Beste tip ooit gekregen?
Check voordat je de deur uitgaat of er tandpasta op je gezicht zit (of kinderkots, smeerkaas, banaan…).

Wie ben je dankbaar?
Mijn vriend. Dat hij mij nog steeds leuk vindt, dat hij zo vaak lekker voor me kookt en dat hij ondanks alles nog steeds met mij over politiek en economie wil praten.

Mooiste muziek?
Alles van Johan Sebastian Bach, met een bijzondere voorliefde voor de cantates en die paar motetten. Zelf mag ik graag pielen met een paar eenvoudige werken voor op de piano.

Delen: