Het moet eerlijker

Het moet eerlijker

Door Marleen Barth op 7 januari 2011 Delen  

Het moet eerlijker, dat is waar het om gaat. Echt eerlijker voor iedereen. En om dit land eerlijk te houden moeten wij er voor zorgen om op 2 maart een heel goede uitslag te halen. De Eerste Kamer kan het verschil maken. Dat zagen we onlangs toen in de Eerste Kamer de bezuinigingen op cultuur werden tegengehouden. En dat is nog maar het begin van de vele voorstellen waar wij als PvdA het verschil kunnen maken. Klik op lees verder om mijn weblog te lezen.

Onlangs kreeg ik bij een radio-uitzending van ‘Spijkers met Koppen’ de vraag voorgelegd waarom ik als jonge vrouw de Eerste Kamer in wil. Ik heb het compliment dankbaar aanvaard, maar ook ik moet ik flink mijn best doen om in vorm en gezond te blijven. Het nieuwe jaar is begonnen, hardlopen dus.

Tijdens het lopen kun je je gedachten eens op een rij zetten. Zo probeer ik een begin te maken voor mijn aanvaardingsspeech voor op het congres op 29 januari. Een optimistisch verhaal, recht uit mijn hart, wil ik houden. Te lang is mijn partij in het verdomhoekje gezet. En dat terwijl we bij de Tweede Kamerverkiezingen bijna de grootste partij van Nederland waren geworden. De Partij van de Arbeid is al zo lang mijn partij, de enige echte grote volkspartij voor alle Nederlanders met een sociaal hart en een eerlijke agenda. Want ik voel mij heel goed thuis bij onze verkiezingsslogan, het moet eerlijker. Want dat is waar het om gaat. Echt eerlijker voor iedereen. En om dit land eerlijk te houden moeten wij er voor zorgen om op 2 maart een heel goede uitslag te halen. Want de Eerste Kamer kan wel degelijk een verschil maken. Dat zagen we onlangs toen in de Eerste Kamer de bezuinigingen op cultuur werden tegengehouden. En dat is nog maar het begin van de vele voorstellen waar wij als PvdA het verschil kunnen maken.

Maandagavond ontmoet ik de collega-kandidaten op de lijst voor de Eerste Kamer. Veel bekende gezichten voor de PvdA, Guusje ter Horst, oud-minister, Ruud Koole, oud-partijvoorzitter, Adri Duivesteijn, met wie ik nog tegelijk in de Tweede Kamer heb gezeten. Wanneer ik de hele lijst afloop denk ik dat we er trots op mogen zijn dat de lijst zoveel prominente namen laat zien. Mensen met heel verschillende achtergronden, ervaring en deskundigheid. Job Cohen en Lilianne Ploumen geven een uitgebreide toelichting over de totstandkoming van de lijst en de campagne. Als ik de tafel rond kijk, krijg ik opeens geweldig veel zin in de periode ná de verkiezingen; dit wordt een heel goede fractie. Dat doet me goed.

De weken van mijn verkiezing tot lijsttrekker zijn spannend geweest. Met een klein team van goede partijvrienden en steun en toeverlaat Willem Blanken is het mij gelukt om verkozen te worden.

Na de bijeenkomst reis ik met de trein en praat ik nog wat na met Jannette Beuving, Ruud Koole en Nico Schrijver. Nico kent, als hoogleraar internationaal recht, mijn man Jan Hoekema, nog goed uit de tijd dat die woordvoerder buitenland van D66 was. En de wereld blijkt nog kleiner: Nico en ik zijn allebei uit dezelfde Noord Hollandse klei getrokken. Allebei opgegroeid in een plat, winderig maar o zo mooi landschap, bevolkt door nuchtere, rechtdoorzee mensen. Wat ik ook in mijn jeugd heb geleerd is volhouden. Wanneer het eens een keertje tegenzit, moet je niet opgeven. Weet je wat ze bij ons op school zeiden als het stormde? ‘Je staat maar wat eerder op, je trapt maar wat harder dan kom je toch op tijd.’ Dat is ook mijn reactie op iedereen die begint te zeuren over slechte peilingen. Ik sta elke dag vroeg op. En ben helemaal fit en strijdbaar voor de verkiezingen.

Delen: