We gaan de crisis beteugelen

We gaan de crisis beteugelen

Door Lodewijk Asscher op 11 april 2013 Delen  

Ik ben ontzettend verheugd dat we een sociaal akkoord hebben. Hiermee beteugelen we de crisis, en nemen werkgevers en werknemers weer samen met de overheid de verantwoordelijkheid voor sociale zekerheid en werkgelegenheid. Met dit akkoord gaan we werken aan de arbeidsmarkt van de 21e eeuw. Dat zei ik donderdagavond op de gezamenlijke persconferentie met de sociale partners. Lees verder voor de volledige tekst.

‘We hebben toch een sociaal akkoord. Heldere lijnen, toekomstgericht, een Mondriaan-akkoord. En we zijn niet voor niets op een school, het gaat ons achter de tafel allemaal om de toekomst van het land en de kansen die we mensen bieden.

We gaan de crisis beteugelen. Vanaf morgen gaat een team aan de slag met sectorplannen om banen te behouden, mensen om te scholen en jongeren nieuwe kansen te geven. We gaan werken aan de arbeidsmarkt van de 21e eeuw. Vanuit het besef dat veranderingen moeilijk zijn maar dat je die het best samen kunt doen.

De arbeidsmarkt waarbij de grootste verandering misschien is dat mensen voortaan van werk naar werk gaan. Het ontslagrecht wordt verbeterd doordat mensen een transitievergoeding krijgen, omgeschoold worden, en door werkgevers en werknemers begeleid worden naar een andere plek in de arbeidsmarkt, soms buiten de sector waar ze werken. Werkgevers en werknemers nemen weer samen met de overheid de verantwoordelijkheid voor de sociale zekerheid en werkgelegenheid.

En iedereen die kan werken, gaat werken. Mensen met een arbeidshandicap komen tussen de gewone collegaÂ’s in de bedrijven te werken dankzij de garantie van 125.000 banen, Er komt weer waardering voor werk, voor gewoon goed werk. We gaan de doorgeschoten flexibiliteit aanpakken.

Het belangrijkste is: we hebben vandaag laten zien dat we dat kunnen, tegen alle verwachtingen in. Maar het is niet het einde van het sociale overleg, het is het begin van een nieuwe samenwerking om te zorgen dat we de uitdagingen, en die zijn er wel degelijk, samen te lijf gaan en overwinnen.’

Delen: