Wat heeft zzp’er nodig van de overheid?

Wat heeft zzp’er nodig van de overheid?

Door Mei Li Vos op 5 november 2013 Delen  

We kunnen niet meer om de zzp’er heen. Over deze grote groep werkenden keren sommige uitspraken altijd weer terug: dat het om een steeds grotere groep mensen gaat, dat dé zzp’er niet bestaat en dat bijna de helft van de zzp’ers een laag inkomen heeft. Maar die waarheden leiden wel tot vragen. Moet de overheid wat doen voor zzp’ers met heel lage inkomens? Wat betekent de groei van het aantal zzp’ers voor de verzorgingsstaat? En wat betekent het voor onze economie en arbeidsmarkt als de groei van het aantal zzp’ers doorzet? Moet er een collectief pensioen komen voor de zzp’er of kan deze daar prima zelf voor zorgen? Hierover wil de PvdA met zzp’ers in discussie.

Om bovenstaande vragen te beantwoorden organiseert de PvdA samen met de Rode Ondernemers een nieuwjaarsborrel op 10 januari 2014. In de aanloop naar deze zzp-vrijmibo verzamel ik zoveel mogelijk verschillende opvattingen en meningen over de relatie tussen zzp’ers en de overheid. Uiteraard kan er tijdens de borrel ook worden genetwerkt, voor samenwerking en opdrachten.

Ik wil de discussie beginnen met een eenvoudige vraag ‘Wat heeft de zzp’er nodig van de overheid?’ De antwoorden en argumenten kunnen variëren van ‘niets, zelfs geen belastingvoordeel’ tot ‘een betaalbare verzekering tegen arbeidsongeschiktheid’ of ‘goedkope werkruimte’ of ‘toegang tot kredieten’. In de onderstaande mattermap zie je een eerste aanzet voor de discussie:

Je kunt voorafgaand aan de bijeenkomst al een bijdrage leveren aan de discussie door hieronder je reactie te plaatsen, door je mening te laten horen op twitter aan @meilivos met #zzpvrijmibo of door te reageren op mijn facebookpagina.