Wajong-bezuiniging moet van tafel

Wajong-bezuiniging moet van tafel

Door Gijs van Dijk op 30 oktober 2019 Delen  

Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld om ’s ochtends naar het werk te gaan. Maar voor mensen die al vanaf jonge leeftijd een arbeidsbeperking hebben, ligt dat net even anders. En juist op hen wil dit kabinet bezuinigen.

Bizar in ons rijke land. Dus daarom zeg ik tegen dit kabinet: pas de plannen aan, of gooi ze weg!

Wij willen dat iedereen volwaardig kan meedoen met een echte baan.

Werk vinden en houden kan best ingewikkeld zijn als je een arbeidsbeperking hebt. Toch wil je dan net als iedereen zeker zijn van goed werk en een fatsoenlijk inkomen. Wij willen dat iedereen volwaardig kan meedoen met een echte baan. Het is een groot goed dat we opkomen voor mensen die dat nodig hebben en hen ondersteuning bieden. Daarmee kan iedereen volwaardig meedoen in de samenleving.

Het is een groot goed dat we opkomen voor mensen die dat nodig hebben en hen ondersteuning bieden.

Wie zijn de dupe van de nieuwe plannen? Veel mensen met een Wajong-uitkering kunnen niet full-time werken. Door de wet lukt het hen waarschijnlijk nooit om meer dan het minimumloon te verdienen, en maar weinig meer dan het bestaansminimum. Sommige mensen gaan er honderden euro’s op achteruit in de nieuwe regeling. Dat geldt ook voor hoger-opgeleide Wajongers, of Wajongers die verder groeien in hun functie. Bovendien zijn zij twee jaar geleden al met tachtig euro per maand gekort op hun uitkering. De PvdA wil dat iedereen beloond wordt naar vermogen. En als dat even niet lukt, dan is er een goede basis om op terug te vallen.

De PvdA wil dat mensen iedereen beloond wordt naar vermogen.

Het kabinet heeft gelukkig geen meerderheid meer in de Eerste Kamer. Het kabinet zal de plannen dus ingrijpend moeten aanpassen, of intrekken. Daar strijden wij voor.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid