Vrouwen en kinderen eerst

Vrouwen en kinderen eerst

Door Roelof van Laar op 10 oktober 2013 Delen  

Water, voedselzekerheid, veiligheid en rechtsorde en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid zijn de speerpunten van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Als woordvoerder let ik daarbij vooral op de positie van vrouwen en kinderen: vrouwen en kinderen eerst dus. Landrechten en het ondernemersklimaat voor vrouwen, het bestrijden van kindhuwelijken en de positie van kinderrechtenorganisaties zijn concrete onderwerpen waar ik me mee bezig heb gehouden in de afgelopen weken.

De afgelopen jaren heb ik veel landen bezocht en ontwikkelingssamenwerking in de praktijk gezien. Wat in bijna elk land opviel was de rol die mannen spelen bij het creëren van armoede. Zeker in de armste lagen van de bevolking zie je mannen met meerdere gezinnen, en vele kinderen, die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Die alleen werken als ze makkelijk geld kunnen verdienen en dat geld vervolgens uitgeven aan drank, seks of gokken. Vrouwen werken op het land en houden de gezinnen draaiend. Zij zorgen ervoor dat hun kinderen naar school gaan. Meisjes gaan daarbij korter naar school dan jongens: de meesten gaan totdat hun vader het te duur vindt en hij een baan, echtgenoot of koper voor zijn dochter heeft gevonden.

Meisjes staan bij geboorte al op achterstand, áls ze al geboren worden. In landen als China en India zijn er miljoenen meisjes geaborteerd, omdat ze niet gewenst zijn. Meisjes krijgen minder eten, onderwijs en aandacht. Ze leren al vroeg zichzelf weg te cijferen. Goede projecten kunnen daar wat aan doen. Elk jaar dat meisjes langer onderwijs volgen is winst. Elk jaar onderwijs levert hen later meer inkomen op. Meisjes die naar school gaan worden meestal ook pas later moeder, en hun kinderen gaan langer naar school. Dat wordt ook wel het ‘girl effect’ genoemd. Dat effect moet de komende jaren alleen maar groter worden, en daar wil ik mij voor inzetten.