Vrijwilligerswerk, van onmisbaar belang

Vrijwilligerswerk, van onmisbaar belang

Door Grace Tanamal op 7 december 2012 Delen  

Vandaag is het nationale vrijwilligersdag. Een dag waarop de vele vrijwilligers in ons land extra in het zonnetje worden gezet. Een mooi initiatief. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel mensen zijn die zich belangeloos inzetten. Het wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Gelukkig maar. Toch verdienen juist zij extra aandacht en een steuntje de rug. Als woordvoerder vrijwilligerswerk zet ik mij hier niet alleen vandaag voor in, maar ook de komende jaren. Een mooie en belangrijke rol.

Zonder de belangeloze inzet van onze vrijwilligers is het voor veel zorginstellingen, sportverenigingen, buurthuizen en vele andere organisaties onmogelijk om hun belangrijke maatschappelijke functie goed te kunnen uitoefenen. Soms zichtbaar, maar vaker nog als stille kracht op de achtergrond dragen onze vrijwilligers bij aan een sociale, betrokken en levendige samenleving.

Zelf ga ik op deze mooie dag aan de slag bij de Kessler Stichting, een opvang voor dak- en thuislozen in Den Haag. Om te horen en zien welke onmisbare taken de vrijwilligers daar uitvoeren, maar natuurlijk ook om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Later vandaag ben ik samen met onze staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, ook aanwezig bij de uitreiking van de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs‘ in Den Haag. Met deze prijs worden inspirerende vrijwilligersprojecten en burgerinitiatieven, maar ook bedrijven en gemeenten die bouwen op de eigen kracht van burgers, extra gewaardeerd. Terecht. Want juist deze initiatieven verdienen extra aandacht. Niet alleen van direct betrokkenen, maar van de hele maatschappij.

Mijn collega’s Ahmed Marcouch, Lea Bouwmeester en Tjeerd van Dekken zetten zich ook in om het belang van vrijwilligerswerk te onderschrijven. Ahmed Marcouch gaat naar de Parkwijk in Haarlem waar hij samen met de stichting Ontmoet Elkaar in Parkwijk tientallen vrijwilligers zal bedanken die zich dag in, dag uit actief inzetten om de wijk leefbaar te houden. Lea Bouwmeester gaat in gesprek met de vrijwilligers van het Medisch Centrum Haaglanden. Binnen dit ziekenhuis werken maar liefst 250 vrijwilligers. Het ziekenhuis vormt is een voorbeeld voor andere organisaties waar het gaat om vrijwilligersbeleid. Tjeerd van Dekken geeft zondag les op het UMCG in Groningen aan twintig kinderen met een taalachterstand.