Vrijheid en gelijkheid zijn goud waard

Vrijheid en gelijkheid zijn goud waard

Door Keklik Yücel op 25 oktober 2012 Delen  

Onze open en vrije samenleving is het grootste goed dat we hebben. Dat moeten we koesteren, beschermen en waar nodig versterken. Vrijheid, gelijkwaardigheid en kansen voor iedereen, waarmee we vooruitgang mogelijk maken, zijn geen vanzelfsprekende waarden en moeten iedere dag opnieuw bevochten worden. Als Tweede Kamerlid wil ik mijn steentje daaraan bijdragen. Een interview.

Hoe wil je homoseksualiteit bespreekbaar maken in religieuze kringen?
Door geen compromissen te sluiten als het om individuele vrijheid en gelijkwaardigheid gaat en door hierover in debat te gaan.

Je geboorteplaats is Cevizili, Turkije. Wat kan Den Haag leren van Cevizli?
Ik ben in Cevizli geboren maar ik was twee jaar oud toen we in Nederland kwamen. Ik ken het dus alleen van vakanties en van de verhalen van mijn ouders. Het is daar behoorlijk back to basic. Wat we ervan kunnen leren is de natuurlijke bereidheid om elkaar te helpen.

Wat wil je bereiken als Kamerlid?
Ten eerste dat we blijven staan voor onze democratische rechtstaat en grondrechten als deze in het geding zijn of komen. Ten tweede dat we de scheiding tussen kerk en staat blijven handhaven, hoe moeilijk de discussies ook kunnen worden. En ten derde dat we afrekenen met vals cultuurrelativisme als het gaat om vrijheden en gelijkwaardigheid. Meer specifiek wil ik als Kamerlid bereiken dat we de kinderopvang, arbeid en zorgfaciliteiten beter op orde hebben.

Waar word je blij van?
Van mijn gezin.

Waar kan je je boos over maken?
Als grondrechten in het geding zijn.

Wat kunnen anderen van jou leren binnen de politiek?
Doorzetten.

Wat wil je zelf graag leren als Kamerlid?
Ik moet in ieder geval de procedures snel leren en verder alles wat voor mij nog nodig is om een goed Kamerlid te worden.

Waarom past de portefeuille ‘emancipatie, arbeid en zorg’ bij jou?
Omdat ik vanuit mijn portefeuille goed kan werken aan de dingen die ik belangrijk vind: vrijheid, gelijkwaardigheid en gelijke kansen waarmee we vooruitgang voor iedereen mogelijk maken. Deze aspecten maken het  verschil voor mens en samenleving. Dat is goud waard. Samenlevingen die dit voor iedereen beter op orde hebben zijn vreedzamer, welvarender en gelukkiger.

Wat doe je het liefst op een vrij dagje?
Zo min mogelijk dingen die moeten.

Beste tip ooit gekregen?
Volg je passie in het werk dat je doet.

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
Ik heb me in 2004 aangemeld voor het politiek forum van de PvdA (nu de politieke ledenraad) en ik ben toen gescout voor de eerste landelijke Talentenacademie van de PvdA (nu de den Uylleergang).

Wie ben je dankbaar?
Mijn ouders.

Wie inspireert jou?
Gelukkig zijn er veel mooie mensen in de wereld. Het zijn altijd weer de mensen die met lef en met visie iets toevoegen aan de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid. Dat zijn de mensen die mij inspireren.

Welke verandering mag, als het aan jou ligt, morgen al van start gaan?
Heel veel, maar in elk geval dat seksuele uitbuiting en onderdrukking van vrouwen niet meer mogelijk is, dat mannen en vrouwen gelijk beloond worden voor gelijk werk, dat gelijkheid op seksuele geaardheid opgenomen wordt in de grondwet en ten slotte dat we afrekenen met cultuurrelativisme.

Wat moet zeker niet veranderen en hoe ga je je hier sterk voor maken?
We leven in een samenleving waarin het creëren van gelijke kansen voor iedereen een politieke opdracht is. Dat moet zo blijven. Ik kan vanuit mijn emancipatieportefeuille daar denk ik prima aan werken. Gelijkwaardigheid en gelijke kansen zijn de basis voor de emancipatie van vrouwen, homo’s, gehandicapten en mensen uit een lager sociaal economische klasse.

Wat is je beste eigenschap?
Gedrevenheid en leergierigheid.

Wat maakt jou een PvdA’er in hart en nieren?
Dat ik strijd voor vrijheid, gelijkwaardigheid, vooruitgang en kansen voor iedereen.

Mooiste muziek?
Rauw of met heel veel gevoel gemaakt.

Delen: