Voortvarende aanpak voedselfraude

Voortvarende aanpak voedselfraude

Door Sjoera Dikkers op 20 december 2013 Delen  

Het afgelopen jaar werd Nederland opgeschrikt door meerdere voedselschandalen, zoals paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees, met salmonella besmette zalm of gewoon vlees dat werd verkocht als biologisch vlees. De PvdA dringt er al langer op aan dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) meer middelen ter beschikking krijgt. Ik ben dan ook tevreden met de voortvarende aanpak van het kabinet om voedselfraude te bestrijden. De NVWA krijgt meer geld en inspecteurs om ons voedsel te controleren, zodat fraudes niet meer voorkomen.

De brief die staatssecretaris Dijksma en minister Schippers naar de Kamer stuurden heeft een groot gevoel van urgentie. In totaal komen er 160 extra arbeidsplaatsen (100 structureel en 60 tijdelijk) bij de NVWA. Daarnaast wordt er jaarlijks 33 miljoen euro extra uitgetrokken om capaciteit, kwaliteit, kennis en kunde bij de NVWA te verbeteren en de toezichthouder klaar voor de toekomst te maken.

Het is goed dat een gedeelte van het extra geld komt van de bedrijven zelf, want het is ook in hun belang dat de consument weer vertrouwen krijgt in ons voedsel. Je moet ervan op aan kunnen dat wat op de verpakking staat, ook is wat je koopt. De consument heeft recht op een eerlijk product. Het is nu aan de voedselsector om het geschonden vertrouwen terug te winnen. Omdat het bedrijfsleven meer gaat betalen, komt er zo elk jaar 10 miljoen euro binnen. Dankzij deze aanpak kunnen consumenten er straks weer van op aan dat ze weten wat ze eten.