Voorstellen voor een modern koningschap

Voorstellen voor een modern koningschap

Door Jeroen Recourt op 11 oktober 2011 Delen  

Om het koningschap te waarborgen in de 21ste eeuw, zijn volgens de PvdA de volgende punten noodzakelijk:

1. De koning speelt geen rol in de formatie
2. Een kleiner Koninklijk Huis
3. De koning heeft geen rol meer in de Raad van State
4. Niet meer dan een eerlijke financiƫle vergoeding voor de koning.

Al deze punten zijn terug te lezen in het rapport ‘Verbindend Koningschap in de Republiek’ van de commissie-Van den Berg.

1. De koning dient geen rol meer te vervullen bij de formatie van een nieuw kabinet
De PvdA vindt dat de koning geen rol moet hebben in het formeren van een nieuw kabinet. Hij is niet gekozen en kan niet worden aangesproken op zijn beslissingen; een politicus wel. Bijkomend voordeel van een echt democratisch formatieproces is dat we ook hier schade aan de koningin voorkomen, zoals wel bij de laatste formatie is gebleken.

2. Het Koninklijk Huis moet worden beperkt tot die leden die ook een uitkering ontvangen; nu de koningin, Willem Alexander en Máxima
Doel hiervan is de ministeriële verantwoordelijkheid te beperken tot deze kleine groep. Een grotere groep dient geen doel en beperkt mensen slechts in hun bewegingsvrijheid. Een eenvoudige wetswijziging volstaat. Wij vragen de premier of hij hiertoe bereid is en overwegen een motie op dit punt.

3. De koning dient geen voorzitter te zijn van de Raad van State
In de 21ste eeuw is het niet langer aanvaardbaar dat de schijn van belangenverstrengeling wordt gewekt door in een persoon te verenigen het hoofd van de regering en het hoofd van de belangrijkste adviseur van de regering, de Raad van State. Bovendien adviseert de Raad van State in toenemende mate ook de Kamer en is hij hoogste rechter in vele rechtszaken tegen de overheid. Die functies moet je niet willen verenigen, ook als het in de praktijk allemaal niet zoveel zou voorstellen. Beide functies bijten elkaar en dat beeld moet je niet laten bestaan.

4. De koning dient een royale vergoeding te krijgen voor zijn werk, maar niet meer dan dat
Dit kabinet laat haar ware gezicht zien door op alles en iedereen te bezuinigen, met name op die mensen die het toch al niet breed hebben, terwijl het de koningin ontziet. Cadeautjes uit vervlogen tijden zijn niet meer te billijken in een tijd waarin juist de onderkant van de samenleving de bezuinigingen van dit kabinet het hardste voelt. Dit is niet eerlijk.

Wel eerlijk is dat iedere Nederlander zijn of haar deel bijdraagt door middel van het betalen van belastingen, ook de koningin. We dienen vandaag daarom een voorstel in om sommige fiscale privileges voor de Oranjes af te schaffen, zoals het voordeel bij successiebelasting.

Wij vinden dat de koning een royale vergoeding mag krijgen. Kosten die in functie worden gemaakt moeten worden vergoed.  Maar ik  meer duidelijkheid over het financiële vermogen en welke criteria er zijn om te bepalen wat privé is en wat niet.