Voorkom gevaarlijk GHB-gebruik

Voorkom gevaarlijk GHB-gebruik

Door Lea Bouwmeester op 24 augustus 2010 Delen  

In vijf jaar tijd is het aantal mensen dat in de problemen komt door gevaarlijk GHB-gebruik verviervoudigd. Door niks te doen is het wachten op de eerste dode. Het is daarom noodzaak om zo snel mogelijk mensen voor te lichten over de gevaren van GHB-gebruik en daarnaast goede behandeling te bieden. De PvdA doet daarom een hernieuwde oproep aan de minister om te komen tot een actieplan.

GHB werd lange tijd gezien als partydrugs, de werking ervan is te vergelijken met overmatig alcoholgebruik. Je komt in een roes, remmingen verdwijnen en je wordt vrolijk. Ook staat de drugs bekend als ‘ rapedrugs’ waarbij het in een drankje wordt gestopt, waarna iemand slap wordt en de volgende dag niet meer weer wat er is gebeurd.  Elke week belanden tientallen mensen in het ziekenhuis na gebruik van de partydrug GHB. Het spul is eenvoudig zelf te maken, is zwaar verslavend en kan bij een geringe overdosis dodelijk zijn. Maar ook het afkicken is zwaar en levensgevaarlijk. Onlangs is bekend geworden dat veel meer mensen het dagelijks gebruiken om te overleven in de samenleving.

De PvdA heeft de minister al eerder om actie gevraagd, niet alleen op het gebied van GHB, maar ook op het gebied van andere nieuwe populaire drugs. De minister is helaas niet zo voortvarend in zijn aanpak. Wachten op ongelukken is geen optie, daarom doet de PvdA een hernieuwde oproep om te komen tot een actieplan.

Eerder heeft de minister wel gespeculeerd over een strenger verbod op productie van en handel  in GHB. Als signaal is dat goed, maar het houdt mensen niet van de drugs.
In eerste instantie niet, omdat het al verboden is, extra verbieden maakt weinig indruk. Ten tweede omdat overal op het internet filmpjes circuleren waarop te zien is hoe GHB zelf te maken is.

De meest effectieve manier om mensen van gevaarlijk GHB-gebruik te houden is goede voorlichting om te voorkomen dat men verslaafd wordt of het misgaat. Gevaren kennen zet mensen immers aan tot nadenken.

Daarnaast is er een groot tekort aan behandelplekken voor GHB-verslaafden. De enige kliniek in Nederland die een behandelaanbod heeft (Novadic-Kentron) durft er weinig publiciteit aan te geven uit angst, de toestroom mensen niet aan te kunnen. Complimenten voor de voortvarende aanpak van deze instelling, maar dat zou beloond moeten worden. Nu is het de wereld op zijn kop!

Als de minister zich echt zorgen maakt over drugsgebruik en dit wil terugdringen, dan moet hij snel komen met een actieplan, in plaats van steeds een verbodsdiscussie te beginnen.
In dit plan vragen wij drie dingen:
1: preventie door effectieve voorlichting
2: voldoende behandelplekken in heel Nederland
3: investering in kwaliteit van behandeling

Tot slot vraag ik de minister om nu eens echt werk te maken van het monitoren van nieuwe opkomende drugs, zodat er eerder kan worden ingegrepen. En de minister moet snel aangeven wie de regie heeft bij het opzetten van een landelijk dekkend netwerk voor preventie en behandeling bij ontwikkeling van nieuwe drugssoorten. Nu laat de minister het aan het veld, waardoor er te laat kan worden ingegrepen en elke verslavingszorg instelling het wiel zelf gaat uitvinden.

 In een uitzending van Spraakmakende Zaken wordt woensdag 25 augustus aandacht besteed aan dit probleem. Ik zal hierbij ook mijn reactie geven. Spraakmakende Zaken is te zien op Nederland 2, om 21.20 uur.