Voorkom comazuipen en draai bezuinigingen op preventie terug

Voorkom comazuipen en draai bezuinigingen op preventie terug

Door Lea Bouwmeester op 23 november 2011 Delen  

Kinderen drinken al jaren jong, veel en vaak. Comazuipen neemt toe, en de alcoholmisbruikers worden steeds jonger: de jongste in het ziekenhuis opgenomen comazuiper is zelfs 10 jaar. Dat blijkt uit het boek ‘Onze kinderen en alcohol’ van kinderarts Van der Lely dat ik vandaag in ontvangst nam. Ook al ben ik al jaren met dit onderwerp bezig; het blijft schokkend. Kinderen drinken hun eerste biertje vaak thuis. De rol van ouders is dus essentieel. Daarom vraag ik het kabinet om de bezuiniging op het preventiebeleid gericht op kind en ouder, terug te draaien.

De PvdA presenteerde in 2007 het actieplan ‘Niet comazuipen, maar cola drinken’. Hierin staan maatregelen op het gebied van preventie, strenge regels, handhaving daarvan en zorg, zoals de kinderalcoholpoli.

Onze voorstellen voor meer alcoholpoli’s en strenge regels voor alcoholverkoop aan jongeren zijn onlangs aangenomen. Wat het kabinet helaas niet wil, is zorgen voor meer handhavers die ervoor moeten zorgen dat de regels ook effect hebben. Het is een effectief middel om kinderen van de alcohol te houden, door de leeftijd waarop zij alcohol ogen kopen te verhogen naar 18 jaar. Maar dan wel onder de voorwaarde dat er meer aan preventie wordt gedaan en handhaving van deze regel, anders is het een loze kreet. Het kabinet heeft die preventie echter wegbezuinigd, terwijl dat juist een enorm belangrijk onderdeel van de bestrijding van alcoholmisbruik is.

Zo heeft het Trimbosinstituut een effectief bewezen methode ontwikkeld gericht op ouders, om te zorgen dat ze hun kinderen van de alcohol houden. Juist deze preventie is nu wegbezuinigd.

Helaas weten veel ouders niet dat kinderen hersenschade oplopen door alcohol op jonge leeftijd te drinken, en nemen ze dus ook hun verantwoordelijkheid niet. Daarom roep ik het kabinet op de alcoholpreventie voor ouder en kind te behouden. Daarnaast moeten de regels voor gebruik door en verkoop aan jongeren strenger worden nageleefd. Zo worden kinderen, ouders en alcoholverkoper allen verantwoordelijk, want comazuipen is een maatschappelijk probleem.