Voor een sterker en socialer Europa

Voor een sterker en socialer Europa

Voor een sterker en socialer Europa
 Foto Flickr / PvdA

Door Hans Spekman op 23 januari 2014 Delen  

Onze Europese lijsttrekker Paul Tang heeft vandaag de lijst voor de Europese verkiezingen van 22 mei gepresenteerd. Het is een mooie lijst geworden, een team dat gaat strijden voor een sterker en socialer Europa. Ik wil er een paar namen uitlichten zonder de anderen tekort te doen.

Allereerst is daar natuurlijk Paul zelf, die veel zo niet alles weet van de financiële markten en hoe je die kunt beteugelen in Europees verband. We willen als Partij van de Arbeid banken weer gezond maken en dienstbaar aan de samenleving. Daarom pleiten wij voor een Europese Bankenunie en een maximum aan de bonussen van bankiers. Het snelle geld heeft in de afgelopen jaren te veel ellende aangericht.

En dan als verrassing voor velen Agnes Jongerius. Een kei van een vrouw die zich na de FNV nu in Brussel gaat inzetten voor de rechten van werknemers, voor betere arbeidsvoorwaarden, voor goed werk en recht op gelijke beloning. Die strijdt tegen verdringing of oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Maar ook iemand die zich hard maakt voor werkgelegenheid. Nog altijd is in Europa de werkloosheid onder bijvoorbeeld jongeren veel te hoog.

Het is tijd dat we ook in Brussel meer aandacht krijgen voor de sociale kant van alle wetten en plannen. Niet voor niets pleiten we in ons verkiezingsprogramma dat de minister van Sociale Zaken (toevallig van onze partij) dezelfde positie moet krijgen als de minister van Financien (ook van onze partij).

Ik noem nu twee kandidaten, maar dan vergeet ik Kati Piri, Michiel Emmelkamp, Paul Sneijder en Flora Goudappel bij de eerste zes. De complete lijst vind je overigens hier.

De complete lijst en het verkiezingsprogramma zijn morgen hier te lezen op pvda.nl. Nog vier weken tot het Congres op 15 en 16 februari in Breda. Ik hoop op net zo’n mooie bijeenkomst als onze campagne-aftrap afgelopen zaterdag in Kanaleneiland in Utrecht. Het was grandioos te zien hoeveel partijgenoten het gesprek aan gingen met bewoners, voor een sterker en socialere gemeente, en straks voor eenzelfde Europa.

We maken het verschil in deze moeilijke tijden. Deze week liet het Nibud zien wat het betekent als de PvdA in een kabinet zit. We verdelen de pijn van de crisis eerlijk. Lagere inkomens krijgen er door dit kabinet maandelijks een paar tientjes bij. Mensen met een bovenmodaal inkomen dragen juist wat meer bij. Dat is waar de PvdA voor staat.