Voor een hoger minimumloon!

Voor een hoger minimumloon!

Jarenlang aan het werk en net iets meer dan 9 euro per uur verdienen. Met dit loon moet je de huur, de boodschappen en kleding voor je zelf en je kinderen betalen. Dat gaat niet met het minimumloon.

Om rond te kunnen komen heb je vaak meerdere baantjes nodig. Armoede onder werkenden neemt zelfs toe. Dat moet anders, iedereen heeft het recht op bestaanszekerheid.

Het is vandaag de Dag van de Arbeid. Deze dag is ooit gestart als internationale strijddag voor de acht urige werkdag. Nu in 2019 is deze strijd opnieuw relevant. Voor 500.000 mensen in Nederland geldt dat zij werken voor alleen een onzeker minimumloon.

We komen vandaag, op de Dag van de Arbeid, met het wetsvoorstel ‘Voor een hoger minimumuurloon’.

Als je werkt, wil je zeker zijn van een fatsoenlijk loon. Een loon waarvan je kan leven. Daarom komen we vandaag, op de Dag van de Arbeid, met het wetsvoorstel ‘Voor een hoger minimumuurloon’. Met een vastgesteld en hoger minimumuurloon gaat werken meer lonen. Zo bieden we alle werkenden betere bescherming tegen uitbuiting en onderbetaling. Met het hogere minimumloon en betere bescherming krijg je als werkende vaste grond onder de voeten, waarmee je vooruit kunt.

Met het hogere minimumuurloon van 10,36 euro gaan afwassers, callcentermedewerkers, schoonmakers, winkelpersoneel en vele anderen er al snel meer dan 10% op vooruit. Dat is een euro per uur en een paar tientjes per week. Dat is het verschil tussen een lege portemonnee of een beetje ruimte aan de eind van de maand. Eindelijk kan je kind sporten of kun je eens nieuwe kleren kopen.

Ik wil dat ook mensen met het minimumloon er op vooruit gaan

Dagelijks lezen we hoe goed het gaat met Nederland. De winsten van de multinationals en bedrijven gaan door het plafond. Ik zie dat mensen die het minimumloon verdienen keihard werken, maar te weinig geld hebben als de koelkast kapot gaat. Ik wil dat ook mensen met het minimumloon er op vooruit gaan. Met dit wetsvoorstel zetten we een eerste stap.

Met dit wetsvoorstel zetten we een eerste stap.

Naast een hoger loon zorgt dit voorstel voor betere bescherming van werkenden. Nu wordt er gesjoemeld met verschillende minimumuurlonen. Door de invoering van een vastgesteld minimumuurloon kan de Inspectie SZW beter handhaven. Ook kan je zelf beter bijhouden of je voldoende verdient. Betere bescherming dus van alle werkenden tegen uitbuiting en onderbetaling.

Lees hier het wetsvoorstel.

Heb je vragen over het voorstel of wil je graag meedoen dit tot een succes te maken? Laat het mij weten!

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid