Eerste Kamer stemt in met voetbalwet

Eerste Kamer stemt in met voetbalwet

Door Klaas de Vries op 12 juli 2010 Delen  

De Eerste Kamer heeft de voetbalwet aangenomen. Deze wet, een initiatief van onder andere PvdA Tweede Kamerlid Hans Spekman, biedt nieuwe instrumenten om overlast rond voetbalwedstrijden tegen te gaan. De PvdA wil dat de wet tijdens het volgende voetbalseizoen voortdurend wordt geƫvalueerd en verwacht van de regering dat die volgend jaar, indien nodig, snel met aanpassingen van de wet komt.

Voetbal is een prachtige sport, waar miljoenen mensen plezier aan beleven. Dat merken we bijvoorbeeld aan al het enthousiasme rond het WK in Zuid-Afrika. Helaas zijn er ook altijd mensen die sportevenementen aangrijpen om zich te misdragen en het plezier van anderen te vergallen. Dat duurt al veel te lang voor de PvdA; kennelijk zijn de bestaande mogelijkheden om hen dat te beletten niet voldoende. Het is dus nodig om vandalisme en ernstige overlast rond voetbalwedstrijden effectiever te bestrijden, er moet een einde komen aan de onwil en onmacht om op te treden tegen bedreigingen, racistische spreekkoren, vernieling, geweldpleging enzovoorts.

De kern van de wet is dat burgemeesters en officieren van justitie relschoppers, of die dat nu rond een voetbalwedstrijd doen of niet, makkelijker in hechtenis kunnen stellen en overtreders kunnen verplichten zich een aantal maanden op een vaste plaats op een vast tijdstip te melden op het politiebureau. Zo moet het veiliger worden in en rond het stadion, en op straat. De andere twee pijlers in de wet zijn het lik-op-stukbeleid en het kunnen ingrijpen als hooligans van plan zijn tot een onderlinge confrontatie te komen

Er is een hele discussie over de vraag of de wet niet te ver, danwel niet ver genoeg gaat. Die vraag is echter moeilijk te beantwoorden, dat zal tijdens het komende voetbalseizoen moeten blijken. In de praktijk zal dan ook blijken of de wetgeving in de toekomst moet worden verfijnd of dat er juist aanleiding is om de bevoegdheden verder te verruimen. De PvdA wil daarom dat de wet tijdens het volgende voetbalseizoen voortdurend wordt geëvalueerd zodat daar volgend jaar een goed beeld van is. De PvdA verwacht ook van de regering dat die volgend jaar, indien nodig, snel met aanpassingen van de wet komt.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, Justitie) zei vorige week bij de behandeling in de Eerste Kamer te hopen dat de wet per 1 oktober van dit jaar in werking kan treden. Vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord.