Succes PvdA-aanpak zwakke school verdient navolging

Succes PvdA-aanpak zwakke school verdient navolging

Door Metin Çelik op 13 september 2011 Delen  

De PvdA wil dat de ‘vliegende brigades’ in heel Nederland actief worden. Toenmalig Tweede Kamerlid Staf Depla kwam in 2008 met het idee voor deze brigades, die zwakke scholen er weer bovenop helpen. Ze zijn inmiddels een succes gebleken: 90 procent van de 28 scholen waar het project met de Vliegende Brigades is afgerond heeft niet langer het stempel ‘zeer zwak’.

De Vliegende Brigades zijn in 2008 opgericht en bestaan uit experts die schoolbesturen en docenten adviseren en begeleiden bij het verbeteren van het onderwijs. Voor mij is het nu belangrijk dat deze Vliegende Brigades in heel Nederland gaan opereren. Ze moeten overal hun werk kunnen doen, zodat zwakke scholen snel op niveau kunnen komen.

Binnen het Nederlandse onderwijs vormt de kwestie van de zeer zwakke scholen een hardnekkig probleem. De leerlingen die de pech hebben om op een zeer zwakke school te zitten, kunnen daar gedurende opeenvolgende schooljaren onderwijs krijgen dat beneden de maat is. Dit heeft vaker dan eens leerachterstanden als gevolg.

Het is voor de PvdA van groot belang dat alle kinderen in Nederland goed onderwijs krijgen. De Vliegende Brigades brengen dat ideaal een stap dichterbij.