Houd vitamine D in het basispakket

Houd vitamine D in het basispakket

Door Mohammed Mohandis op 5 juli 2022 Delen  

Veel mensen maken zich grote zorgen over het voorstel van het kabinet om vitamine D uit het basispakket te halen.

Als je nu vitamine D nodig hebt in hoge doses, vaak in combinatie met calcium en voorgeschreven door hun arts, moet je dat straks zelf gaan halen bij de drogist. De rekening daarvan loopt dan al snel flink op.

Het is een ondoordacht en onrechtvaardig besluit van de minister om vitamine D uit het basispakket te halen. Want als gevolg hiervan zullen veel mensen, die nu al moeite hebben de rekeningen te betalen, misschien wel stoppen met het slikken van de vitamine D die ze nodig hebben. Simpelweg omdat ze het niet kunnen betalen. Daarmee heeft dit besluit grote gevolgen voor de gezondheid en portemonnee van Nederlanders.

Het is ondoordacht en onrechtvaardig van de minister om vitamine D uit het basispakket te halen.

De PvdA vindt dat vitamine D, die wordt voorgeschreven door een arts om ernstige klachten te voorkomen, tot de noodzakelijke zorg behoort. En als mensen premie betalen voor de zorg, horen zij vitamine D vergoed te blijven krijgen. Daarom hebben wij het kabinet gevraagd om vitamine D alsnog in het basispakket te houden. Helaas hebben coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie ons voorstel verworpen.

De PvdA vindt dat vitamine D, om ernstige klachten te voorkomen, tot de noodzakelijke zorg behoort.

Een tweede voorstel waarin we vragen om, nu vitamine D uit het pakket wordt gehaald, tenminste goed in de gaten te houden wat de gevolgen hiervan zijn, kreeg wél voldoende steun. We houden in de gaten wat volgend jaar de gevolgen voor patiënten zijn van deze maatregel. Wanneer deze gevolgen zo ingrijpend zijn als wij vermoeden, dan zullen wij erop aandringen dat vitamine D gewoon weer wordt vergoed.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid