Vertrouwen houden

Vertrouwen houden

Door Hans Spekman op 20 september 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid heeft bij de verkiezingen 38 zetels gehaald. Dat betekent dat heel veel mensen ons hun stem hebben gegeven. In een tijd waarin het niet eenvoudig is om het land te besturen. Het wantrouwen in de politiek en in de PvdA is lang groot geweest, maar we hebben dat vertrouwen weer terug gekregen. In steden als Spijkenisse, Vlaardingen, Rotterdam, Almere, Aalten, Simpelveld, Landgraaf, Hoogeveen en in nog veel meer plaatsen is de PvdA weer de grootste partij geworden, iets waar we heel trots op zijn.

De kans is groot dat wij nu ook gaan regeren, en dat is een goede zaak, maar ik voel het nu ook als een opdracht om de partij als organisatie in topconditie te brengen. Juist als je gaat regeren, moet je een sterke organisatie achter je hebben. We gaan dus door met de uitbreiding van het aantal ombudsteams. Door met ledenwerving en permanente campagne. En we moeten vooral doorgaan met debatteren op het scherpst van de snede.

In een vorig kabinet namen wij de beslissing dat de AOW-leeftijd verhoogd zou worden. Dat leidde tot veel protest van binnen en buiten de partij. Ik ben toen van Heerlen, Groningen, Breda, Rotterdam en weer terug gereisd om het uit te leggen. En elke keer waren er weer mensen die het niet met ons eens waren, maar wel bereid waren om te komen en te luisteren. Moeilijke beslissingen moet je uitleggen, juist als het lastig is, en vooral als je aan het regeren bent.

Juist als er weerstand is, dat is de plicht van de Partij van de Arbeid en alleen op die manier zullen wij het vertrouwen van de mensen verdienen en houden.

Delen: