Versterk concurrentiepositie Schiphol

Versterk concurrentiepositie Schiphol

Versterk concurrentiepositie Schiphol

Door Jacques Monasch op 30 juni 2016 Delen  

Luchthaven Schiphol is van onschatbare waarde voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. Schiphol is de goedkoopste luchthaven van Europa, maar die positie staat onder druk door concurrentie uit Istanbul en Dubai. Daarom moeten er gerichte maatregelen worden genomen om de groei te sturen en de concurrentie de pas af te snijden.

Afgezien van de mensen die direct op de luchthaven een baan hebben, is Nederland door de directe verbindingen met de rest van de wereld een aantrekkelijke locatie om je bedrijf te vestigen. En dat levert weer banen en vooruitgang op. 

Ik wil de concurrentiepositie van Schiphol als internationale luchthaven beschermen en versterken. Voor Schiphol is het uitgebreide netwerk van bestemmingen en de mogelijkheden voor reizigers om via Nederland te reizen cruciaal. Ik wil daarom dat we meer ruimte creëren op Schiphol voor dergelijke vluchten, zonder te tornen aan de bestaande afspraken met bewoners en organisaties. Daarvoor moet het kabinet een besluit nemen. We kunnen niet wachten of een luchtvaartmaatschappij een keer toe besluit. Vakantieverkeer kan dan verplaatst worden naar Lelystad, dat zich beter en sneller kan ontwikkelen.

Ten tweede wil ik dat Schiphol de concurrentie met buitenlandse vliegvelden als Dubai en Istanbul beter aan kan. Dat kan door de rekening voor de securitykosten terug te brengen. Die kosten worden aan alle passagiers doorberekend. Daarvoor in de plaats moeten de havengelden voor passagiers die van ‘point-to-point ‘ reizen wat worden verhoogd. Daarmee versterk je de unieke positie van Schiphol. De kosten voor transfer-passagiers gaan naar beneden, want zij betalen minder securitykosten. Daarmee maakt je Schiphol als mainport aantrekkelijker en sterker.

Bijkomend voordeel is dat Lelystad, dat met lagere kosten voor de point-to-point reiziger kan werken, aantrekkelijker wordt voor die reizigers en luchtvaartmaatschappijen. De vakantieganger gaat er dus ook op vooruit. Weg uit de drukte, lagere parkeertarieven en goedkopere vluchten. Schiphol kan tegelijkertijd zijn positie als belangrijke internationale luchthaven behouden, en daarmee blijven bijdragen aan de werkgelegenheid, welvaart en economische groei in dit land.

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over Schiphol. Hierbij zal ik deze voorstellen voorleggen aan de staatssecretaris.