Verslag vanuit Sint-Maarten

Verslag vanuit Sint-Maarten

Door Roelof van Laar op 3 januari 2014 Delen  

Na ruim tien uur vliegen gaf ik mijn paspoort af voor controle. Ik krijg hem al snel terug. ‘Gelukkig nieuwjaar’ zegt de beambte. Een vreemde sensatie om dat hier te horen, aan de andere kant van de oceaan. Ik ben aangekomen in Sint Maarten, autonoom land binnen het Nederlands Koninkrijk. De komende dagen ga ik met de Kamercommissie Koninkrijksrelaties intensief kennismaken met het Caribische deel van ons Koninkrijk.

Sint Maarten is groter dan ik dacht. Verschillende hoge heuvels en vlakke uitlopers maken bij elkaar een behoorlijk eiland, en dat is dan alleen nog het Nederlandse deel. De helft van het eiland is Frans.

Het eiland heeft een dubbel imago. Het is populair bij toeristen op cruiseschepen en ligt als een groene smaragd in een tropische zee. Tegelijkertijd zijn er twijfels over de integriteit van het bestuur en de macht van de georganiseerde misdaad. De vele illegalen die door de welvaart hier worden aangetrokken zijn kwetsbaar voor uitbuiting in de bouw, horeca en in de prostitutie. Ook onder de bewoners van het eiland heerst veel armoede.

Saba en Sint Eustatius liggen vlak bij Sint Maarten. Daar gaan we de komende dagen op bezoek. De afgelopen tijd waren er problemen tussen Sint Maarten en die eilanden. Zo waren er discussies over belastingen, landingsrechten van de noodhelikopter, de aanleg van een internetkabel en de hoge tarieven voor het vervoer tussen de eilanden. Een retourtje Saba kost ongeveer 125 dollar, voor een vlucht van 20 minuten. Met de boot is het half zo goedkoop, maar duurt de reis ruim twee uur. Dat is een aanslag op het budget van de bewoners, die voor alle bijzondere aankopen naar Sint Maarten moeten reizen. Dat probleem is dan ook nog niet opgelost, de problemen rond de kabel en de noodhelikopter gelukkig wel. De komende dagen ga ik navraag doen naar mogelijke oplossingen voor de dubbele belastingen tussen de eilanden, naast de aandacht die ik aan kinderrechten zal besteden. Daarover in volgende blogjes meer.

Als woordvoerder koninkrijksrelaties van de PvdA bezoek ik van 2 tot 11 januari de zes eilanden in het Caribisch deel van ons Koninkrijk en zal deelnemen aan het interparlementair koninkrijksoverleg op Curaçao.