Verkeershufters sneller en harder straffen

Verkeershufters sneller en harder straffen

Door Attje Kuiken op 5 september 2013 Delen  

Automobilisten die zich stelselmatig misdragen in het verkeer moeten harder worden aangepakt. We kunnen niet langer tolereren dat verkeershufters een voortdurend gevaar vormen voor andere automobilisten. Er moet worden voorkomen dat deze verkeersvandalen er met een lichte straf vanaf komen en weer opnieuw in de fout gaan. Daarom heb ik minister Opstelten opgeroepen om eerder, sneller, en harder te straffen. De verkeersveiligheid gaat boven alles.

Iedereen die weleens in de auto zit kent ze. Mensen die door rood licht scheuren, die van alle kanten inhalen op de snelweg, bumperklevers. Ze zijn een doorn in het oog van de gewone goedwillende automobilist en bovendien levensgevaarlijk. Hoewel er flink op wordt gejaagd door politie en justitie, en er straffen en boetes worden uitgedeeld, is er toch nog een te grote groep die zich structureel misdraagt.

Onlangs bleek bovendien dat in 25 procent van de gevallen een cursus om asociaal gedrag af te leren niet blijkt te werken; notoire hufters gaan gewoon opnieuw in de fout. Ik vind dat we bij die groep sneller en eerder moeten kunnen ingrijpen. Dan gaat het bijvoorbeeld over het intrekken van het rijbewijs en inbeslagname van de auto, maar ook het opleggen van een celstraf. De andere weggebruikers moeten worden beschermd tegen het gedrag van deze hufters.

Ik heb Kamervragen gesteld aan minister Opstelten waarin ik de aanpak van verkeershufters aankaart. In het najaar gaan we met hem in debat en dan hoor ik graag welke maatregelen hij bereid is te nemen om af te rekenen met verkeershufters. Wat mij betreft is het tijd voor ingrijpende maatregelen.