Verheugd over onderzoek naar matchfixing

Verheugd over onderzoek naar matchfixing

Door Tjeerd van Dekken op 23 mei 2013 Delen  

Matchfixing is de grootste bedreiging voor de sport in Nederland. De sport in Nederland moet gezond blijven en mag niet worden geïnfecteerd door gokmaffia of criminele organisaties. Ik ben verheugd dat minister Opstelten, na lang aandringen van de Partij van de Arbeid, over is gegaan tot het instellen van een justitieel onderzoek.

Uit vele gesprekken met vertegenwoordigers uit de sportsector, onderzoeksrapporten en artikelen in vakbladen is er bij de PvdA al jaren een meer dan sterk vermoeden ontstaan dat er sprake is van het manipuleren van voetbaluitslagen.

Nederland was tot voor kort het enige land in Europa dat geen onderzoek deed naar deze zogenoemde matchfixing. Dat de regering afgelopen zomer, en pas op stevige aandrang van de Tweede Kamer, toch heeft besloten een onderzoek in te stellen naar matchfixing in Nederland is een eerste stap. Nederland kon niet achterblijven.

We wachten de uitkomst van het onderzoek af, maar de aanwijzingen van matchfixing in de Nederlandse voetbalcompetities zijn zo sterk dat we voorbereid moeten zijn op verdere justitiële stappen. We moeten dus vooruit met een wettelijk instrumentarium om definitief af te rekenen met matchfixing. Een belangrijke maatregel is een klokkenluidersregeling, de minister heeft woensdag aan ons toegezegd dat die er komt.