Teleurgesteld over uitstel verbod nertsfokkerij

Teleurgesteld over uitstel verbod nertsfokkerij

Door Joyce Sylvester op 14 oktober 2010 Delen  

De PvdA in de Eerste Kamer is teleurgesteld dat de wet die het houden van nertsen om hun vacht had moeten verbieden, opnieuw terug moet naar de Tweede Kamer. Ik sta nadrukkelijk achter dit wetsvoorstel van oud PvdA-kamerlid Harm Evert Waalkens, op basis van ethische en morele gronden. De PvdA is vóór een goede overgangsregeling maar is ook van mening dat de 120 pelsdierhouders in Nederland voor een deel zelf verantwoordelijk zijn voor eventuele schade. In het huidige wetsvoorstel gaat het verbod pas op 1 januari 2024 in, dat is volgens de PvdA voldoende tijd om gemaakte investeringen af te schrijven en te werken aan duurzame alternatieven voor het fokken van nertsen.

Al in 1999 is voor het eerst een motie aangenomen in de Tweede Kamer waarin wordt gesproken over een verbod op het houden van pelsdieren en sinds 1 april 2008 zijn de vossenfokkerijen en chinchilla fokkerijen verboden. Ook in andere Europese landen zijn dusdanig strenge welzijnsnormen gesteld aan het houden van pelsdieren dat het economisch niet meer rendabel is om om ze te houden. Daarmee zijn de nertsfokkerijen in deze landen de facto afgeschaft. De sector had het verbod dus kunnen zien aankomen. Maar in plaats van te kiezen voor innovatie, heeft de sector ervoor gekozen op dezelfde voet door te gaan.

Dat vraagt dus om een mindshift van de sector! Ondernemers staan voor de uitdaging om nieuwe activiteiten te starten op bestaande plekken. De politiek kan niet op de stoel van ondernemers plaatsnemen maar in overleg met gemeenten en provincies kunnen nieuwe vergunningen uitgegeven worden voor duurzame toekomstige activiteiten. De PvdA vertrouwt op de inventiviteit van ondernemers om beslissingen te nemen in de context van de veranderende maatschappelijke opvatting over het houden van pelsdieren.