Verbod op microplastics is eerste stap in de goede richting

Verbod op microplastics is eerste stap in de goede richting

Door Manon Fokke op 17 april 2013 Delen  

Ik ben blij dat staatssecretaris Mansveld heeft aangegeven dat zij zich in Europa hard gaat maken voor een verbod op microplastics in cosmetica. Dit is precies wat ik in november aan de staatssecretaris heb gevraagd, en is een prima eerste stap in de goede richting.

Het zal echter nog wel even duren voordat het werkelijk tot een verbod op microplastics komt en daarom vind ik dat de voorlichting over microplastics beter moet. Wie weet wat er allemaal in de shampoo, scrubcreme en gel zit die op de badkamer staat? In bijna al die spullen zitten hele kleine stukjes plastic verwerkt. Ze zijn zo klein dat ze ook moeilijk uit het water te filteren zijn. Hierdoor worden ze opgenomen door planten en dieren en worden uiteindelijk een onderdeel van onze voedselketen. Dat heeft grote gevolgen voor mens en milieu.

In de meest afgelegen en best beschermde gebieden wordt tegenwoordig plastic gevonden. Per dag eindigt zo’n 12.000 ton plastic in de zee en verspreidt zich over de hele wereld. Veel plastic koekt samen in de zogenaamde ‘plastic-soep’, een brij van drijvend plastic. Het vervuilde gebied is inmiddels 34 keer zo groot als Nederland.

Ik ben heel erg blij dat de Plastic Soup Foundation al heel erg goed aan voorlichting doet, en een speciale app heeft ontwikkeld waarmee je binnen enkele tellen kunt vaststellen of een product microplastics bevat. Ik wil echter ook dat de staatssecretaris zelf de voorlichting over microplastics ter harte neemt. Ik zal Mansveld ook gaan vragen om de voorlichting over microplastics te verbeteren.