Zorg voor veiligheid in jeugdgevangenis

Zorg voor veiligheid in jeugdgevangenis

Door Lea Bouwmeester op 6 oktober 2011 Delen  

De reportage over jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim, in het tv-programma PowNews woensdagavond, vormt het zoveelste bewijs dat er sprake is van een structureel probleem. Jongeren in de inrichting komen schijnbaar gemakkelijker aan drugs, alcohol en mobiele telefoons dan aan de psychische hulp. De staatssecretaris moet de ernst van de situatie erkennen en heel snel met een actieplan komen. Ik heb hier een spoeddebat over aangevraagd. Zorg ervoor dat deze jongeren de psychische hulp krijgen die ze nodig hebben, eis ik in dat debat donderdagmiddag. Dat is in het belang van de jongeren, en van de samenleving.

Uit de beelden in PowNews blijkt dat jongeren die op strafrechtelijke titel in een justitiële jeugdinrichting (JJI) zitten van alles voorhanden hebben wat niet mag: drugs, alcohol en een mobieltje. Tegelijkertijd krijgen ze vaak geen psychische hulp, terwijl de meeste jongeren daar zelf expliciet naar informeren. Ik zie het als een ernstige bedreiging voor de veiligheid in de JJI en voor de samenleving als deze jongeren zo weer buiten komen.

De PvdA heeft meerdere malen gewezen op het belang van behandeling van jongeren in de JJI. Een goede behandeling biedt de grootste kans dat jongeren beter uit de jeugdinrichting komen dan ze erin gaan. Als ik de tv-beelden moet geloven, zijn de jongeren zeer ontevreden over de behandeling. Ze zeggen zelfs helemaal geen behandeling te krijgen. Staatssecretaris Teeven zei eerder van wel en wimpelde eerdere berichtgeving weg met de opmerking ‘Niets aan de hand’.

Hoogste tijd dat de staatssecretaris zijn grote woorden inruilt voor grote daden. Die daden zijn ook nodig om al dat smokkelwaar buiten de deur te houden. In het debat met de staatssecretaris eis ik dat hij nu eindelijk de ernstige problemen onderkent en heel snel met een actieplan komt. Hou drugs en telefoons buiten en haal behandelaren binnen; dat lijkt mij een uitstekende ruil.