Veel of weinig zout? Een belangrijke vraag

Veel of weinig zout? Een belangrijke vraag

Veel of weinig zout? Een belangrijke vraag
Foto Flickr / dana marostega

Door Agnes Wolbert op 18 september 2014 Delen  

Elke dag krijgen we meer zout binnen dan goed voor ons is. Niet alleen via de producten die we kopen in de supermarkt, maar ook via maaltijden in een restaurant. Te veel zout leidt tot hart- en vaatziekten. Onnodig, want scherpere zoutnormen kunnen een hoop gezondheidsschade voorkomen. Daarom werk ik aan een initiatiefwet om producenten ertoe te dwingen minder zout in hun producten te verwerken.

Ook heb ik een oproep gedaan aan Koninklijke Horeca Nederland om te veel zout in restaurantmaaltijden te voorkomen. Zij gaven aan samen met mij op zoek te gaan naar vernieuwende horecaondernemers die hun gasten een keuze willen bieden: veel of weinig zout door het eten.

Veel of weinig zout? Een belangrijke vraag, maar in veel restaurants wordt de keuze tussen een zoute- of zoutarme maaltijd niet geboden. Het is nota bene het restaurant met de naam De Zilte Zoen uit Egmond aan Zee dat de handschoen nu oppakt en haar gasten de keuze biedt: veel of weinig zout in het eten. Zij willen hun gasten hiermee zo veel mogelijk comfort bieden. Een keuze tussen een zoute- of zoutarme maaltijd hoort daar volgens het restaurant bij. Om dit initiatief te ondersteunen schuif ik vandaag bij hen aan voor een overheerlijke zoutarme lunch.

Zonder het te kunnen beïnvloeden, krijgen we in plaats van de aanbevolen 6 gram, al snel gemiddeld 8 gram zout per dag binnen. Het is al lang bekend dat dit leidt tot meer hart- en vaatzieken. In Nederland zouden per jaar 2500 mensen minder overlijden als iedereen zich aan de maximale 6 gram zout per dag zou houden.

Op basis van die cijfers is de keuze snel gemaakt, zou je zeggen. Er wordt echter wel erg gemakkelijk vanuit gegaan dat mensen zelf over hun zoutinname gaan. Niets is minder waar. Ruim 80% van het zout dat we binnenkrijgen, zit verwerkt in de producten die we kopen in de supermarkt. Dat betekent dat mensen juist heel weinig mogelijkheden hebben om bewust te kiezen voor minder zout. Niet in de supermarkt, en niet in een restaurant. Dat moet en kan anders. Goed dat De Zilte Zoen laat zien hoe we een stap kunnen zetten in de richting van een heerlijke én gezonde maaltijd.