Van verbroken verbindingen naar toegang voor iedereen

Van verbroken verbindingen naar toegang voor iedereen

Van verbroken verbindingen naar toegang voor iedereen

Door Astrid Oosenbrug op 26 mei 2016 Delen  

Stel je voor: je wilt ’s avonds na het werk makkelijk en snel een terrasvergunning voor je nieuwe cafĆ© aanvragen, je wilt je belastingaangifte doen of je wilt je verhuizing doorgeven aan de gemeente. In 2017 wil de overheid volledig digitaal zaken doen met burgers, dit zou dan dus allemaal thuis vanaf de bank mogelijk moeten zijn. Een vaak voorkomend probleem is dat wanneer je online probeert te gaan, de internetverbinding niet goed genoeg werkt. Met het verlies van kostbare tijd en veel frustratie tot gevolg.

Een breedbandverbinding is niet altijd beschikbaar in de regio omdat er geen bedrijven zijn die een betaalbare verbinding aan willen leggen. Wanneer de overheid digitaal zaken met mensen wil doen, dan moet de overheid ook zorgen voor een goede toegang tot al die digitale zaken.

Vooral in regio’s in Nederland waar weinig mensen wonen of die niet tot de randstad behoren, is vaak geen breedbandverbinding aanwezig. De verbindingen zijn traag en onbetrouwbaar. En dat terwijl internet zo langzamerhand een nutsvoorziening aan het worden is. Niet alleen de overheid wil digitale zaken met je doen, maar ook talloze bedrijven zoals banken en winkeliers. Daarnaast maken scholen, zorginstellingen en ondernemers steeds meer gebruik van het internet: kinderen leren door e-learning of met digiborden, zorginstellingen moeten gegevens uit dossiers kunnen opvragen en uitwisselen, ondernemers moeten kunnen communiceren met leveranciers. Het zijn maar een paar voorbeelden van de alomtegenwoordigheid van internet. En een paar redenen waarom regio’s waar het internet uren doet over het verzenden van uw Belastingaangifte dramatisch achter dreigen te raken op de rest van Nederland. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van de jeugd en de economie en maakt dat grote groepen mensen straks te weinig toegang hebben tot innovatie, sociale verbindingen en tot de eigen overheid.

‘De markt lost het wel op’ is een veelgehoorde uitspraak om het probleem weg te wuiven, maar kunnen kinderen, ondernemers en andere mensen daarop wachten? We lopen dan het risico dat de achterstand die de regio’s nu oplopen, en die leidt tot allerlei publieke kosten die voorkomen kunnen worden, amper meer in te halen is. Nu dwingt deze noodzaak van snel internet ondernemers om hoge kosten te maken om een snelle internetverbinding aan te laten leggen. Voor de ondernemers die dat kunnen betalen is dat een oplossing, maar niet voor de rest van de regio. Dat moet volgens de PvdA veranderen. Als de overheid digitaal zaken met je wil doen, moet de overheid zorgen dat je digitaal zaken kan doen met de overheid. Internet is essentieel om je te ontwikkelen, je werk te kunnen doen, mee te komen in de samenleving. Daar heb je snel internet voor nodig. Daartoe heeft de PvdA een motie ingediend, die inmiddels door de Tweede Kamer is aangenomen. Want het is hoog tijd is dat de overheid gaat garanderen dat iedereen goede internettoegang krijgt.