Van losgeslagen Bokito’s naar dienstbare Salinero’s

Van losgeslagen Bokito’s naar dienstbare Salinero’s

Door Henk Nijboer op 21 augustus 2012 Delen  

Wouter Bos sprak in zijn Den Uyl-lezing in 2010 over de gorilla Bokito: ‘Je kunt heel lang denken dat je hem onder controle hebt, maar op een dag doet hij toch wat zijn reflexen hem ingeven.’ Door het gebrek aan moreel besef, slechte regulering en verkeerde prikkels is de financiĆ«le sector momenteel een dierentuin vol losgeslagen Bokito’s. Terwijl de sector een dienstbare Salinero – het paard van Anky van Grunsven – zou moeten zijn.

Vorige week presenteerde Diederik Samsom het plan om de financiële sector weer dienstbaar aan ondernemers en gezinnen te maken.

Veel aandacht ging uit naar het voorstel om ABN AMRO niet naar de beurs te brengen, maar het plan bevat nog veel meer voorstellen, waaronder een aantal zeer fundamentele: het scheiden van zaken- en nutsbankieren, hogere kapitaalseisen, stoppen met bonussen, een hogere bankenbelasting, keiharde aanpak van fraude en steviger gedragstoezicht door de AFM, zodat semi-publieke instellingen niet meer kunnen speculeren en consumenten geen woekerpolissen meer worden aangesmeerd.

De 100 grootste banken hebben een balanstotaal van 94,4 triljoen dollar, anderhalf keer de wereldeconomie. De financieel-economische risico’s van de huidige situatie zijn nauwelijks te onderschatten. Banken zijn niet alleen vaak too big to fail, maar ook too big to save en volgens sommige deskundigen zelfs too big to manage.

Werk aan de winkel dus voor sociaaldemocraten, want ook dressuurpaarden vergen stevige aansturing.

Vier jaar na het faillissement van Lehman is de sector nog lang niet gezond. Een ongetemde financiële sector leidt tot immense risico’s die we niet kunnen en moeten willen lopen. Onze voorstellen helpen een volgende crisis te voorkomen en zorgen weer voor een dienstbare financiële sector.

Delen: