Van Hamburg naar Rotterdam tegen kanker

Van Hamburg naar Rotterdam tegen kanker

Door Duco Hoogland op 6 juni 2014 Delen  

‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Dat is het motto van de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor mensen met kanker. Ook ik loop dit jaar weer mee, ter nagedachtenis aan onze partijgenoot Maarten Oosterhagen.

Met team 249, ‘politiek Rotterdam’, gaan we de tocht volbrengen. Met 8 lopers en ondersteuning, ongeveer 65 kilometer per persoon. Omdat het team ook leden telt die beter zijn in praten dan in lopen, gaan het voor mij waarschijnlijk nog wel wat kilometers extra worden.

Het voelt voor mij als een missie om de tocht te volbrengen. Zeker dit jaar. Onze partijgenoot Maarten Oosterhagen loopt namelijk niet meer mee. Twee weken terug verloor hij de strijd met kanker. Hij was altijd een van de lopers die je een extra zetje in de rug gaf als je het zwaar had. Ik herinner hoe we samen met hem genoten van het ochtendgloren in Noord-Frankrijk, het stinken in een camper met alle lopers, het delen van chocoladerepen en drinken als we een stukje zonder ondersteuning moesten omdat zij een verkeerde afslag hadden genomen. Altijd help je elkaar. Hij gaf nooit op. Net als in de strijd voor gratis schoolboeken. Zijn hoogtepunt was de motie die hij als congresafgevaardigde namens Rotterdam aangenomen kreeg voor gratis schoolboeken. Een knappe prestatie.

Zaterdag vertrekken we vanuit Hamburg en maandagmiddag komen we aan op de Coolsingel. De eerste kilometers zijn wel te doen. In koppels loop je steeds elk 2 kilometer tot je er samen 20 gedaan hebt. Dan zijn de andere 3 koppels aan zet. Na 60 km ben je zelf weer aan de beurt. Na de 4e keer gelopen te hebben wordt het zwaar. Dan voel je je spieren verzuren, ben je slaperig en heb je honger.

Op maandag moet ik achteruit de trap op vanwege de spierpijn. Lach me gerust uit, want leedvermaak is soms het beste vermaak. Maar als je iets kan missen, al is het maar een paar euro, stort dan voor dit goede doel. Alle opbrengsten gaan naar mensen met kanker, om hun leven aangenamer te maken en behandelingen te verbeteren. Ook namens mijn teamgenoten, veel dank!

Delen: