Blij dat unieke Rembrandts weer toegankelijk worden

Blij dat unieke Rembrandts weer toegankelijk worden

Blij dat unieke Rembrandts weer toegankelijk worden

Door Jacques Monasch op 30 september 2015 Delen  

De Partij van de Arbeid is blij dat twee unieke schilderijen van Rembrandt voor alle Nederlanders toegankelijk worden en niet weer voor decennia verdwijnen naar een priv├ęcollectie. De schilderijen worden om beurten tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Louvre in Parijs. Met deze aankoop komen de schilderijen weer terug in de stad waar ze geschilderd zijn en tussen de schilderijen waar ze bij horen. Generaties Nederlanders kunnen er weer van genieten.

Dergelijke bijzondere schilderijen komen bijna nooit op de markt. Als een dergelijk werk dan weer verdwijnt naar een privécollectie van een oliesjeik uit het Midden-Oosten of een Chinese miljardair, is het voor tientallen jaren niet meer te zien. Dat is ook waarom het kabinet en bijna alle politieke partijen zich ervoor hebben ingezet deze twee zeer bijzondere schilderijen van onze meest bekende en geliefde schilder voor iedereen zichtbaar te maken en te houden.

Maerten Soolmans en Oopjen Coppit werden in 1634 geschilderd door Rembrandt. Zij waren net getrouwd en leefden in de vroege Gouden Eeuw. Het gaat om een vroege Rembrandt, die net van Leiden naar Amsterdam was verhuisd om portretten te schilderen. Deze werken zijn zo bijzonder omdat ze er van top tot teen op staan. Dit was een manier van portretteren die daarvoor aan de adel was voorbehouden. De schilderijen vertellen ons daarmee iets over onze geschiedenis en het ontstaan van Nederland. 

Zowel Nederland als Frankrijk trekt eenmalig 80 miljoen uit om deze unieke aankoop te doen. Alle Nederlanders krijgen daardoor de kans deze schilderijen te bezichtigen in ons nationale museum. En deze schilderijen zullen niet alleen in Amsterdam te zien zijn, maar eerst een tour door het land maken. Rembrandt’s portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn van ons allemaal.