Trots op Nederland

Trots op Nederland

Door Lilianne Ploumen op 24 december 2012 Delen  

Het is geweldig zoals Nederland afgelopen week heeft laten zien hoe betrokken zij is bij het lot van de allerarmsten. De resultaten van Serious Request spreken ook dit jaar al het cynisme over ontwikkelingssamenwerking tegen. Er is geen gebrek aan medemenselijkheid en draagvlak voor hulp.

Misschien ligt het aan Enschede, tijdens het collecteren met Desi van het Rode Kruis viel me weer op hoe gul mensen zijn als je ze uitlegt waar het geld voor nodig is. En terecht, want als je je beseft dat elke zes seconden ergens ter wereld een baby sterft dan slaat het koud om je hart. Daarom trekt dit kabinet ook volgend jaar bijna 400 miljoen euro uit voor seksuele gezondheid, zoals dat in jargon heet.

Met dat geld worden vroedvrouwen opgeleid, krijgen vrouwen en jongeren voorlichting en werken we met ngo’s waar ook ter wereld. Iedereen, vrouw of man, heeft recht op wat hier in Nederland bijna vanzelfsprekend is: een gezond gezinsleven.

Ik was onlangs in een ziekenhuis in het zuiden van Mali, net als Malawi een straatarm land. Daar zijn in een paar maanden tijd ruim 200.000 mensen uit het noorden naar toe gevlucht, weg van het geweld en verkrachtingen. De meesten worden opgevangen door hun toch al arme families. In het ziekenhuis in Bamako worden 100 keizersneden per maand verricht. Het ziekenhuis is bovendien betrokken bij een netwerk van klinieken die samen elke maand 15.000 kinderen op de wereld helpen. Door de politieke instabiliteit kan de overheid dat ziekenhuis niet helpen en dus vroegen ngo’s ons om hulp. Die hulp heb ik vorige week toegezegd: ongeveer 2,5 miljoen euro.

Ik snap de teleurstelling van de deejays dat ik geen extra geld uittrek voor Serious Request. Nee, zelfs niet als symbool om hun actie te ondersteunen. Ik steun die actie met heel mijn hart en zet me er ook persoonlijk voor in. Net als Ronald Plasterk die zijn hoed veilde, Frans Timmermans die een ticket voor PinkPop aanbood, Lodewijk Asscher met wie je een dag in Den Haag mag meelopen, Ivo Opstelten die Enschede bezocht en de Kamerleden die met de collectebus in Den Haag rondgingen.

Maar ik kan overheidsgeld maar een keer uitgeven. En voor de baby’s blijven opkomen, ook als Serious Request volgend jaar over een andere stille ramp gaat. De resultaten laten zien dat Serious Request voor succes geen financiële aanmoediging van de overheid nodig heeft. Nederlanders hebben wederom laten zien dat hun hart op de juiste plaats zit. Daar is Eric Corton terecht hartstikke trots op! Ik ook!