Trots op mantelzorgers en vrijwilligers

Trots op mantelzorgers en vrijwilligers

Door Grace Tanamal op 12 december 2012 Delen  

Besluiten die volksvertegenwoordigers nemen, zowel lokaal als in de Tweede Kamer, zijn van grote invloed op het leven van mensen. Daar ben ik mij goed van bewust. Ik geloof dat je als volksvertegenwoordiger veel contact moet hebben met de mensen om wie het gaat. Zij kunnen je vertellen hoe het in de praktijk werkt en wat bepaalde besluitvorming voor hen betekent. Een interview.

Wat wil je bereiken als Kamerlid?
Ik vind mantelzorg en -werk belangrijk. Een op de acht werkende mensen is tevens mantelzorger. We moeten ervoor zorgen dat mantelzorgers goed gefaciliteerd worden, zodat zij hun taken kunnen doen zonder dat ze zwaar overbelast raken.

De samenleving kan niet zonder mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen. In Nederland zijn er zo’n 5 miljoen mensen actief als vrijwilliger. Op dit menselijk kapitaal moeten we trots en zuinig zijn. Ik hoop dat vrijwilligers en mantelzorgers mij weten te vinden en me op de hoogte houden van de betekenis van vrijwilligerswerk voor de samenleving.

Wat wil je zelf graag leren als Kamerlid?
Eerst maar eens om een goed Kamerlid te zijn, de Haagse mores te leren kennen en me te verdiepen in mijn portefeuilles en dossiers.

Wat is je beste eigenschap?
Doorzetten en vasthouden.

Wat doe je het liefst op een vrij dagje?
Luieren en lezen.

Waarom past deze portefeuille bij jou?
Ik geloof in de kracht van mensen en in hetgeen dat we samen kunnen bereiken. Ik ben lokaal jarenlang actief geweest op het gebied van de sociale zekerheid, armoedebeleid en de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ik geloof in een samenleving waar zorg voor elkaar van belang is en solidariteit voorop staat.

Het beste advies dat ooit gekregen hebt?
Je kunt niet alles op je rug meedragen. Loslaten is soms heel verstandig.

Wat is je grootste motivatie om je in te zetten voor deze portefeuille?
Ik denk dat er nog veel te doen is. We moeten regeldruk vermijden om vrijwilligers niet te belasten. Tegelijkertijd moeten we er ook op toezien dat er duidelijke kaders worden gesteld waarbinnen vrijwilligers hun werk kunnen en mogen doen. Zeker binnen de zorg is dit nodig. Vrijwilligerswerk kan een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van sociaal isolement en het bestrijden van armoede. Daarom zet ik mij graag in voor deze portefeuille.

Wie ben je dankbaar?
Iedereen die van mij houdt en de mensen van wie ik geleerd heb.

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
Ik was al jaren maatschappelijk actief in Amersfoort. Ik ben door de PvdA gevraagd of ik me kandidaat wilde stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002.

Waar word je blij van?
Van mijn familie, van mijn hondjes en van de zon.

Waar kan je je boos over maken?
Onrecht en al dat geweld dat mensen op elkaar loslaten. Ik kan dat gewoon niet begrijpen.

Welke verandering mag, als het aan jou ligt, morgen al van start gaan?
Dat alle gemeentes geld vrijmaken en prioriteit geven aan het bestrijden van armoede. Vooral kinderen komen op achterstand te staan wanneer zij het slachtoffer zijn van armoede. Sociale uitsluiting is vaak het gevolg. Ik vind dat heel verdrietig.

Wat moet zeker niet veranderen en hoe ga je je hier sterk voor maken?
Ik ben erg blij met onze ombudsteams door het hele land die zich bezighouden met het ondersteunen van mensen die dat hard nodig hebben. Ik ga me actief bezighouden met het ondersteunen van deze teams.

Wie inspireert jou?
Diverse mensen in de politiek, maar ook andere mensen die zich met hart en ziel inzetten voor iets waar ze in geloven.

Mooiste muziek?
Ik hou van verschillende muziek. Favoriet zijn David Bowie, Van Morrison en The Rolling Stones. En soms zomaar ineens een piano sonata.