Trots op Europa

Trots op Europa

Door Thijs Berman op 1 december 2009 Delen  

‘Het is een historische dag,’ zei ik gisteren, de dag dat het Verdrag van Lissabon in werking trad. Het verdrag bezegelt de democratie in Europa en biedt de kans op een daadkrachtig Europa. Gisteren kwamen EuroparlementariĆ«rs en leden van de Tweede Kamer samen voor het debat over de Staat van de Europese Unie. De PvdA heeft vertrouwen in de kracht van Europese samenwerking, die nodig is in de strijd voor herstel van werkgelegenheid en tegen klimaatverandering.

Met het Verdrag van Lissabon dragen nu ook nationale parlementen een duidelijke Europese verantwoordelijkheid. Nationale parlementen kunnen nu met de oranje-kaart procedure Europese wetgeving blokkeren, dat is een goed principe. Met deze verantwoordelijkheid is de Tweede Kamer meer Europees dan sommigen willen weten. Trots op Europa, in Nederland.

Ik heb hoge verwachtingen van de Britse Catherine Ashton, de nieuw aangestelde Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van Europa. Zij zit daar als sociaal-democrate in een Europese Commissie, waarin conservatieven en liberalen de lakens uitdelen, maar op haar sleutelpost kan zij wel degelijk werken aan een Europa dat zich inzet voor mensenrechten, voor vrede en veiligheid, voor het milieu en voor menswaardige arbeidsomstandigheden.

In mijn toespraak hield ik ook een pleidooi voor een Europees meldpunt sociale rechten en milieu, waar mensen terecht kunnen met klachten als Europese bedrijven zich misdragen, bijvoorbeeld met kinderarbeid. Ik heb de Europese Raad van ministers en in het bijzonder de Nederlandse ministers gevraagd dit voorstel te ondersteunen. Bovendien riep ik de Nederlandse regering op zich sterk te maken in Europa om 30 miljard per jaar beschikbaar te stellen aan klimaatmaatregelen in arme landen. Want als we ons niet achter deze wens van het Europese Parlement stellen, dan betalen komende generaties de prijs.