Treed op tegen gesjoemel met zorgindicaties

Treed op tegen gesjoemel met zorgindicaties

Door Otwin van Dijk op 14 mei 2013 Delen  

Gesjoemel met zorgindicaties moet hard worden aangepakt. Uit onderzoek van het tv-programma Brandpunt blijkt dat zorginstellingen hogere indicaties voor hun cliënten afgeven om daardoor meer geld te krijgen. Soms weten cliënten niet eens dat er namens hen een hogere zorgindicatie wordt aangevraagd. Deze vorm van zorgfraude is onacceptabel. Daarom pleit ik voor een grondig onderzoek.

Een aantal jaar geleden kregen zorginstellingen de mogelijkheid om zelf indicaties af te geven voor hun cliënten. Ze krijgen hiervoor een mandaat van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het past bij het idee om meer uit te gaan van vertrouwen in plaats van controle op controle.

Nu blijkt dat dit in een groot aantal situaties leidt tot veel hogere zorgindicaties dan nodig is. Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar als zorgorganisaties hogere indicaties voor hun cliënten afgeven om meer geld te verdienen is dat zeer ernstig. Als de boel bedonderd wordt moeten er sancties volgen. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Ik wil van de staatssecretaris weten hoe het precies zit. Hoe groot is de omvang van het gesjoemel met indicaties en hoe wordt dit aangepakt?

Het laat de noodzaak van hervormingen in de zorg nog eens duidelijk zien. We staan met z’n allen voor de grote opgave de zorgkosten in de hand te houden. Zorgfraude is dan ook onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten kijken naar de echte zorgvraag van mensen. De zorg moet dichtbij, persoonlijker en minder ingewikkeld georganiseerd worden.