Toespraak Samsom bij aftrap hete fase campagne

Toespraak Samsom bij aftrap hete fase campagne

Door Diederik Samsom op 11 augustus 2012 Delen  

Nederland kan het chagrijn achter zich laten, zich ontworstelen aan de ieder-voor-zich mentaliteit die de afgelopen jaren vanuit Den Haag werd gepredikt en samen de schouders eronder zetten. Samen kunnen we ons uit de recessie werken in plaats van erin wegzakken. Samen kunnen we goede zorg, het beste onderwijs en sociale voorzieningen versterken in plaats van uitkleden. Samen dit mooie land sterker en socialer maken en de toekomst van onze kinderen veilig stellen. Dat zei ik zaterdag in Den Bosch bij de aftrap van de zogenoemde hete fase van de campagne. Mijn speech is hieronder in zijn geheel te lezen.

Wat prachtig om hier te staan, temidden van al dit rood, van al dit enthousiasme. Hier midden in Den Bosch. De stad waar aanstaande maandag de sporterstrein met Olympiers aankomt voor een huldiging op het Stationsplein.

Heeft u ook zo genoten de afgelopen weken? Vergeten is het drama van het EK-voetbal, vergeten alle valpartijen in de Tour de France en vergeten is al het rotweer. De Olympische spelen maakten de zomer alsnog goed. Hoe een klein land kan uitblinken. De prestaties van de sporters inspireren en motiveren. Met hard werken, ambitie en de wil om als team samen elkaar sterker te maken, kun je het hoogste bereiken. Prachtig.

Die mentaliteit zag ik niet alleen bij de Olympiers in de afgelopen weken. Ik zag het ook bij de vele bedrijven waar ik de afgelopen maanden langs ging. Ik was daar, op zoek naar de kracht van Nederland. En die vond ik. Mensen, wat kan Nederland veel.

Neem VDL, de bussenbouwer, de allesmaker beter gezegd, hier niet al te ver vandaan in Eindhoven. Directeur Wim van de Leegte is een ondernemer zoals we ze moeten koesteren. Hij ziet werknemers niet als kostenpost, maar als zijn belangrijkste kapitaal. Hij verplaatst geen productie naar lage lonenlanden, want hij gelooft in Nederlandse kwaliteitsproductie. En als hij een fabriek koopt, zoals Nedcar Born, dan gaat ie niet eerst als een hedgefund door de boekhouding op zoek naar zoveel mogelijk winst. Nee, hij loopt door de fabriekshal. Inspecteert de machines, praat met de mensen en weet dan: dit is een goede fabriek, die wil ik hebben. Of neem het bedrijf Rijk Zwaan, de veredelaar in het Westland. Een bedrijf waar men niet op jaarcontractjes wordt aangenomen, maar meteen een vast contract krijgt. Omdat directeur Ben Tax gelooft in de kracht van samenwerken, van loyaliteit naar elkaar. Zulke bedrijven inspireren, en maken optimistisch. Ze bewijzen dat de crisis geen natuurwet is, dat weggooiwerknemers niet de norm zijn, dat je je niet hoeft blind te staren op de korte termijn. Ze creëren vertrouwen voor de toekomst

En hoe anders was dat de afgelopen twee jaar in Den Haag.

Twee jaar waarin Nederland wegzakte in een recessie, terwijl landen om ons heen bleven groeien. Waarin de woningmarkt muurvast kwam te zitten. Het vertrouwen van mensen in de economie tot een dieptepunt daalde en honderdduizend mensen hun baan verloren.

Twee jaar waarin publieke voorzieningen werden uitgehold en waarin zwakken in de samenleving, zieken, gehandicapten in de kou kwamen te staan. Twee jaar waarin de armoede onder kinderen steeg.

En twee jaar waarin – gedoogd door VVD en CDA – met rancuneus revanchisme de verschillen tussen groepen mensen werden vergroot, allochtoon versus autochtoon, Pool versus Nederlander, hier geboren versus de immigrant. VVD en vooral CDA weten niet hoe snel ze de schandvlek van regeren met de PVV van zich af moeten wassen, maar ze kunnen niet wegduiken voor wat er kapot is gemaakt. De brug tussen bevolkingsgroepen is weggeslagen. Dat heeft velen geraakt. Mij ook. En ik zeg hier tegen die inwoners van Nederland die zich de afgelopen tijd wel eens afvroegen of dit nog wel hun land is; ja dit is uw land, dit is ons land. Samen gaan we die bruggen herstellen.

Er is veel te herstellen. Nederland smacht ernaar om zijn optimisme, zijn verbondenheid, zijn kracht weer terug te vinden.

Daarom moet het roer om.

Wat onze sporters begonnen zijn en wat ondernemers als Van der Leegte en Tax al in praktijk brengen, kunnen wij doorzetten. Nederland kan het chagrijn achter zich laten, zich ontworstelen aan de ieder-voor-zich mentaliteit die de afgelopen jaren vanuit Den Haag werd gepredikt en samen de schouders eronder zetten. Samen kunnen we ons uit de recessie werken in plaats van erin wegzakken. Samen kunnen we goede zorg, het beste onderwijs en sociale voorzieningen versterken in plaats van uitkleden. Samen dit mooie land sterker en socialer maken en de toekomst van onze kinderen veilig stellen. Laat u niet aanpraten dat het niet kan. Het kan wel.

Maar laat u ook niet wijsmaken dat het makkelijk wordt. U zult deze verkiezingscampagne worden overladen met simpele oneliners en eendimensionale oplossingen. De een roept dat de overheid gewoon teveel uitgeeft en dat bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen de eenvoudige uitweg is. Een ander zal u voorhouden dat simpelweg meer geld blijven uitgeven ons heil zal brengen. Een derde zal vooral anderen de schuld geven van de situatie waar we in zitten.

De werkelijkheid is dat deze crisis niet is op te lossen met alleen bezuinigen – dat hebben we gezien in de afgelopen 2 jaar. De crisis wordt zeker niet opgelost door anderen de schuld te geven. En je kunt hem ook niet oplossen door louter meer geld uit te geven.

De realiteit is dat niemand precies weet hoe de crisis zich verder zal ontwikkelen, wat er nog in de wereld gebeurd, dat voorgekookte recepten dus niet volstaan.

Die realiteit vraagt niet om simpele eenzijdige schijnoplossingen

Die realiteit schreeuwt om een partij waarvan het hart links klopt. Die, wat er ook gebeurt, er altijd voor zal zorgen dat de rekening van de crisis eerlijk wordt verdeeld. Dat verschillen tussen arm en rijk kleiner worden en dat cruciale sociale voorzieningen worden versterkt. Dat Nederland socialer wordt, Juist in moeilijke tijden is dat nodig.

Maar de realiteit vraagt ook om een partij die begrijpt dat het geld ook verdiend moet worden. Dat we de toekomst van onze kinderen alleen veilig stellen wanneer we weer groeien, banen creëren en dus investeren in ondernemerschap, in innovatie, in duurzame energie, in onderwijs. In een sterker Nederland.

De realiteit schreeuwt om een partij met de energie, de idealen en de overtuigingskracht om Nederland sterker en socialer te maken. Deze werkelijkheid vraagt om de Partij van de arbeid.

Dames en heren, het zijn geen gemakkelijke tijden. Maar ik ben optimistisch. Omdat ik geloof in de kracht van ons land. En ik geloof in de kracht van onze idealen. Ik geloof in een sterker en socialer Nederland. En ik geloof in de Partij van de Arbeid. Wij zijn geen mooi weer partij, we zijn op ons best als we het hardste nodig zijn, en we zijn nu heel hard nodig.

En als u net zo optimistisch bent over de mogelijkheden van dit mooie land als ik dat ben, als u net zo enthousiast bent over onze ideeën als ik dat ben, als u net zo gelooft in een sterker en socialer Nederland, ga dan met ons mee. Nog 32 dagen. gesprek voor gesprek, deur voor deur, plein voor plein, nemen we mensen mee naar een nieuwe toekomst. Naar een sterker en socialer Nederland. Op naar de overwinning op 12 september.

Delen: