Toespraak Lodewijk Asscher

Toespraak Lodewijk Asscher

Foto Flickr / Marco Okhuizen

Beste mensen, vrienden, partijgenoten,

Dit is een bittere avond voor de Partij van de Arbeid. De uitslag is ongelooflijk teleurstellend. Veel kiezers hebben besloten hun vertrouwen vandaag aan een andere partij te geven. Die uitspraak van de kiezer hebben wij te respecteren, hoe moeilijk ook. Dat hoort bij onze democratie. Ik feliciteer de VVD, die ondanks zetelverlies de grootste partij is gebleven. Vooral wil ik de partijen die vandaag gewonnen hebben van harte feliciteren. Allereerst GroenLinks, die ideologisch dicht bij ons staan. Ik vind het knap wat Jesse Klaver heeft gepresteerd. Ik feliciteer ook D66 en het CDA met hun goede resultaat. Dat geldt ook voor de andere partijen die zetels hebben gewonnen, inclusief partijen waar wij fundamenteel mee van mening verschillen zoals de PVV. Ik feliciteer ook 50+, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, DENK en ChristenUnie.

Beste mensen,

Ik wil heel graag alle mensen die ons wel het vertrouwen hebben gegeven vandaag bedanken voor hun stem. We zullen er zorgvuldig mee omgaan en elke dag strijden om uw vertrouwen waar te maken. Ik wil ook heel graag, uit de grond van mijn hart, al die duizenden vrijwilligers, partijgenoten en collega’s bedanken die zich de afgelopen maanden het vuur uit de sloffen hebben gelopen voor onze campagne. En natuurlijk alle medewerkers van onze partij, in Amsterdam en Den Haag, wil ik bedanken. Jullie inzet was geweldig en een enorme steun voor mij. Ook de mensen die mij direct hebben ondersteund ben ik ziels dankbaar.

Beste mensen,

Onze partij heeft Nederland de afgelopen jaren, samen met de VVD, op een fatsoenlijke en rechtvaardige manier uit de crisis geloodst. Ons land staat er nu veel beter voor dan in 2012. Toch zijn we er helaas niet in geslaagd om met onze resultaten uit het kabinet en onze plannen voor de komende vier jaar onze kiezers te overtuigen. Mijn vertrouwen in onze idealen en toekomstvisie voor Nederland is echter ongebroken. Een sociale economie en een fatsoenlijke samenleving, ze blijven mijn kompas én mijn anker. Onze idealen worden bovendien door miljoenen Nederlanders gedeeld, ook al hebben ze misschien dit keer op een andere partij gestemd. Dat maakt ons werk zo de moeite waard, ook de komende jaren.

Beste mensen,

Voor sommige mensen hier in de zaal was dit de eerste campagne waar ze aan hebben bijgedragen.  Anderen hebben al meer ervaringen met zetelwinst of verlies. Vanavond hebben wij verdriet over de teleurstellende uitslag. Maar vergeet nooit dat onze idealen het waard zijn om voor te strijden. En dat er altijd weer nieuwe campagnes en verkiezingen komen waarbij een sterke PvdA belangrijk is. Onze democratie kan alleen bestaan als mensen zich blijven inzetten voor een beter Nederland en een betere wereld.

De komende dagen en weken gaan we het gesprek aan met onze kiezers en onze leden. We zullen onze wonden likken, elkaar steunen en vast ook weer lachen. En gezamenlijk zullen we dan weer nieuwe moed, nieuwe energie en nieuwe inspiratie vinden voor de komende jaren. Want juist als het tegenzit hebben wij een partij, een verhaal en een droom om trots op te zijn. Daar blijven we altijd voor strijden. De sociaaldemocratie zal terugkomen en het bouwen begint vandaag.

Dank jullie wel.

Gesproken woord geldt.

Delen:

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.