Strijd aanbinden met tweedeling

Strijd aanbinden met tweedeling

Door Diederik Samsom op 31 mei 2015 Delen  

De sociaaldemocratie is opgericht om de volkswijsheid ‘Wie voor een dubbeltje geboren is, kan nooit een kwartje worden’ te logenstraffen. We mogen prat gaan op een succesvolle strijd. De afgelopen decennia zijn er door onze inspanningen spectaculaire resultaten geboekt. Wie kent niet de voorbeelden van de eerste zoon of dochter uit het gezin die ging studeren en een mooie baan kreeg. De kinderen die dankzij hun eigen inzet en door de kansen die ze kregen, het arme milieu van hun ouders ontvluchtten en hun dromen en ambities konden waarmaken. Het verhaal van verheffing en emancipatie, van kansen bieden, het is ons verhaal. Ons ideaal.

Maar dat ideaal van een samenleving, waarin mensen uit alle sociale milieus in staat zijn de grenzen te doorbreken en zich met elkaar verbonden voelen, staat onder druk. De verbondenheid lijkt te eroderen. Het is meetbaar: het Sociaal Cultureel Planbureau toonde aan dat er een hardnekkige scheiding dreigt te ontstaan tussen een kansarme onderlaag en een bovenlaag met alle mogelijkheden. Maar indringender: het is voelbaar. Steeds meer ouders verliezen de hoop dat hun kinderen het beter krijgen dan zij. Dat gevoel slaat het optimisme uit het leven, uit de samenleving. Als dat gevoel manifest wordt, verliezen we de strijd. Dan wordt de kloof onoverbrugbaar.

En dat mogen we nooit laten gebeuren, betoogde ik zondag tijdens onze Politieke Ledenraad die in het teken stond van integratie en binding.

Toespraak Samsom ledenraad 31 mei (pdf) >
Toespraak Samsom ledenraad 31 mei (htm) >

Delen: