Toedeledoki voor de bonuscultuur

Toedeledoki voor de bonuscultuur

Foto Pixabay / geralt

Door Lodewijk Asscher op 28 juni 2017 Delen  

Het geheugen is soms kort. In de nasleep van de bankencrisis in 2008 was iedereen het erover eens: de banken moesten aan banden en de bonuscultuur doorbroken. Bankiers moesten stoppen met gokken. Er kwamen strengere kapitaaleisen, in Europa werd afgesproken dat voortaan de eigenaren bloeden als een bank omvalt en Jeroen Dijsselbloem introduceerde in Nederland zeer strenge bonuswetgeving.

We zijn slechts negen jaar verder en de lobby om deze wetgeving terug te draaien komt op stoom.

We zijn slechts negen jaar verder en de lobby om deze wetgeving terug te draaien komt op stoom. Het motorblok van VVD, CDA en D66 wil er graag vanaf om zo de bankiers uit de Londense city te verleiden naar Amsterdam te komen. Gisteren werd zelfs werkgeversvoorman Hans de Boer in stelling gebracht. Die had persoonlijk met bedrijven gesproken die bereid waren zonder die rottige bonusregels 17000 banen naar Nederland te brengen. Niet onderbouwd verder. Tsja.

Gistermiddag bij de stemming bleek dat naast VVD, CDA en D66 ook ChristenUnie en Forum voor Democratie de strenge regels willen loslaten. Een meerderheid.

Bonuscultuur leidt al te vaak tot onverstandig en roekeloos gedrag.

Ik gun iedereen het goede en ik ga niet over de salarissen die banken aan hun topmensen willen betalen. Maar we moeten wel de les leren van de financiële crisis. Bonuscultuur leidt al te vaak tot onverstandig en roekeloos gedrag. Perverse prikkels kunnen opnieuw leiden tot een luchtbel waar we uiteindelijk met zijn allen de rekening voor betalen.

Engelse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen zijn zeer welkom. Een goed opgeleide beroepsbevolking, mooie infrastructuur, goede levenskwaliteit en uitstekend vestigingsklimaat zijn al voor veel bedrijven reden zich hier te vestigen. Maar als de bonussen het allerbelangrijkste zijn zou ik de premier willen citeren: Toedeledoki

Blijf op de hoogte over Economie en Financien

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.