Ongehoorde stap Israël

Ongehoorde stap Israël

Door Frans Timmermans op 27 maart 2012 Delen  

Het voornemen van Israël om de banden te verbreken met de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, werkt absoluut averechts om tot een oplossing te komen in het vredesproces in het Midden-Oosten. Ik ga ervan uit dat minister Rosenthal het besluit van de Israëlische regering in niet mis te verstane termen namens Nederland zal veroordelen. Ook heb ik de minister gevraagd of hij wil meewerken aan een verklaring van de Europese Unie waarin Israël wordt opgeroepen deze ongehoorde stap terug te draaien.

Zo zou de VN-Mensenrechtenraad hierdoor geen onderzoek meer mogen doen naar de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Zowel de VN-mensenrechtenraad als het Internationaal Gerechtshof in 2004 heeft vastgesteld dat de Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de rest van de Westoever illegaal zijn.

Mijn vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken:
1. Bent u bekend met de bericht dat Israël de banden met de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft verbroken? (Associated Press, 26 maart 2012, Israel to bar UN fact-finding team from entering)

2. Wat is uw reactie op het gegeven dat hierdoor de VN Mensenrechtenraad geen onderzoek meer mag doen naar de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever?

3. Wat is uw reactie op de uitspraak van de VN-mensenrechtenraad- die net als het Internationaal Gerechtshof in 2004- heeft vastgesteld dat de Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de rest van de Westoever illegaal zijn?

4. Deelt u de mening dat beide partijen in de Gaza-oorlog, dat wil zeggen Israël en de de facto Hamas regering in Gaza, nog altijd geen onderzoek hebben verricht dat voldoet aan internationaal aanvaarde normen van onafhankelijkheid, onpartijdigheid, grondigheid, doelmatigheid en tijdigheid en dat dit onderzoek meer dan ooit noodzakelijk is om tot een oplossing te komen in het Midden-Oosten Vredesproces? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt u de mening dat de het voornemen van Israel om de banden met de VN mensenrechtenraad te verbreken absoluut averechts werkt om tot een oplossing te komen in het Midden-Oosten Vredesproces (MOVP) ? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u bereid in niet mis te verstane termen namens Nederland dit besluit van de Israëlische regering te veroordelen? Zo nee, waarom niet?

7. Bent u bereid actief mee te werken aan een EU verklaring die deze ongehoorde Israëlische stap veroordeelt en waarin Israel wordt opgeroepen deze stap terug te draaien? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u bereid onverwijld uw ongenoegen hierover kenbaar te maken bij uw Israëlische collega Liebermann en hem op te roepen het besluit terug te draaien? Zo nee, waarom niet?