Tijd voor een betere FIFA

Tijd voor een betere FIFA

Tijd voor een betere FIFA
Foto Flickr / Global Panorama

Door Tjeerd van Dekken op 29 januari 2015 Delen  

De Partij van de Arbeid is enthousiast over de inspanningen van de KNVB voor een verandering binnen wereldvoetbalbond FIFA. Steeds vaker gaan geluiden op dat er einde moet komen aan de troebele praktijken in dat voetbalbastion in Zürich. De toekenning van toernooien aan opmerkelijke landen, geruchten van omkoping en groeiende irritatie en onbegrip bij fans voor het belang van geld dat boven het belang van sport én samenleving lijkt te staan. Er is groeiende behoefte aan verandering, aan een transparante en smetteloze wereldvoetbalbond die niet geassocieerd wordt mét, maar tégen schandalen, corruptie en fraude. Het is de taak van de FIFA om in die behoefte te voorzien.

Sport moet draaien om de sportieve prestaties en niet om doping, matchfixing en schandalen. Alleen een schone sport trekt mensen naar de velden en stadions. Bij het wielrennen hebben we gezien wat schandalen rondom dopinggebruik kunnen doen met een sport. Uitslagen werden niet meer vertrouwd, toeschouwers bleven weg en deze mooie sport werd in sommige landen zelfs niet meer uitgezonden. Het zou bijzonder triest zijn als het voetbal hetzelfde overkomt als de wielrensport in het vorig decennium. Daarom moet het voetbal toekomstbestendig worden gemaakt en moeten er een aantal grote problemen worden opgelost; niet in de laatste plaats de toekenning van de organisatie van grote toernooien.

De PvdA is blij met de actieve houding van de KNVB rondom de opvolging van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. Alleen door continu aandacht te blijven vragen voor de problemen die het voetbal kent en oplossingen hiervoor aan te dragen kan de sport ook in de komende jaren mensen blijven inspireren. Het is tijd voor een moderne, betere FIFA.