Tijd voor doorbraak woningmarkt

Tijd voor doorbraak woningmarkt

Door Jacques Monasch op 16 november 2010 Delen  

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een voorstel dat overeenkomt me ons voorstel voor een Nationaal Woonakkoord. Het kabinet wordt hiermee opgeroepen door een meerderheid van de Eerste Kamer om voor eind 2011 te komen met een integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen. Ook de financiƫle aspecten waarbij de huidige knelpunten moeten worden opgelost horen daarbij, het kabinet moet nu dus ook nadenken over de hypotheekrenteaftrek. Ik roep de regering ook op dat te doen. Het is namelijk tijd voor een doorbraak.

Eind oktober verwierp de Tweede Kamer het voorstel van de PvdA met 76 tegen en 74 voor om te komen tot een nationaal woonakkoord. De Eerste Kamer is met een meerderheid van 38 voor en 37 tegen wél voor een nationaal woonakkoord.

Onze woningmarkt is volledig vastgelopen. De bouw van dringend noodzakelijke nieuwe woningen komt hortend en stotend tot stilstand. Woningen voor (lage-) middeninkomens zijn in veel steden nauwelijks beschikbaar, er zijn te lange wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen, de werkgelegenheid in de bouw neemt af, bouwbedrijven gaan failliet, steeds meer koopwoningen dreigen onverkoopbaar.

De vraag is of we blijven hangen in discussies die niet verder strekken dan de hypotheekaftrek voor miljonairs, een incidenteel exorbitant project van een woningcorporatie, of discussies over meer marktwerking in gebieden waar geen marktpartij wil investeren? Durven alle partijen met elkaar om tafel te gaan zitten om zonder taboes de problemen op de woningmarkt aan te pakken? Wij pleiten voor een doorbraak, het is tijd voor een Nationaal Woonakkoord.